Erre készülhet Orbán: luxusáfa, ingatlanadó, közszféra-karcsúsítás

Szorítás?

Szorítás?

A kormány tegnap megtárgyalta a 2012-es költségvetés tervezetét, ám részletek nem kerültek nyilvánosságra. Orbán Viktor kormányfő nyilatkozatai arra engednek következtetni, hogy a hiánycél és adósságráta csökkentése érdekében tovább faragják a közszféra létszámát és megadóztatják a fogyasztást. A miniszterelnök felvetette, hogy a lakosság közvetlenül is vásárolhasson állampapírt, így az állam is nyerne a megtakarításokon.

A hiánycél tartása és az adósság csökkentése nyilván nem lesz könnyű, a megoldást pedig még nem osztotta meg a nyilvánossággal a kormány, amely tegnapi ülésén tárgyalta a 2012-es költségvetés tervezetét – írja a Napi Gazdaság. Annak tartalmáról tegnap sem az előterjesztő NGM, sem a kormányszóvivői iroda nem tudott lapunknak részletekkel szolgálni. A költségvetés tervezetét a kormánynak szeptember végén kell a parlament elé terjesztenie, előtte a javaslatot véleményezésre át kell adnia a költségvetési tanácsnak.

Az államháztartás hiányát a költségvetési irányelvek a GDP 2,5 százalékában szabták meg, a deficitet 900 milliárd forinttal kell csökkenteni. Az államháztartás kiadásai az ez évre tervezett 13 838,6 milliárd forinthoz képest alig 1,2 százalékkal nőhetnek – vagyis 14 008,6 milliárdra – a tervezési irányszámok szerint. Az 1,2 százalékos növekedés, összevetve a piac által várt 3-3,2 százalékos inflációval, 1,8-2 százalékos reálérték-csökkenést jelent. A költségvetési szervek működési kiadásait az idei szinten befagyasztják, hasonlóan érvényben van a bérstop a közszférában.

Nagyobb adó a fogyasztáson – jön a vagyonadó?

Az átlagnál nagyobb mértékű kiadáscsökkenést tervez a kormány normatív támogatásoknál, a fogyasztói árkiegészítéseknél és a lakástámogatásoknál. A munkaerő-piaci alap kiadásai 16 százalékkal (55 milliárd forinttal) csökkennek – köszönhetően a már elfogadott karcsúbb munkanélküli-ellátásoknak, de az egészségbiztosítási alapnál is 5,1 százalékos – 75 milliárd forint – kiadáscsökkentésre készül a kormány. Ez utóbbit elsősorban a gyógyszerkiadásokon szeretnék megfogni. Az államháztartás alrendszereinek támogatása a számítások szerint – társadalombiztosítási alapok, önkormányzatok – 13,3 százalékkal emelkedne.

Bevételi oldalon konkrétumok nem ismertek, ám egy-egy elejtett mondat érdekes lehet. Orbán egy interjúban sajnálatát fejezte ki, hogy nem lehet negyedik, 25 százaléknál magasabb áfakulcsot bevezetni a luxustermékekre. Ez arra enged következtetni, hogy a fogyasztás adóztatása napirenden van – a jövedéki adó mellett szóba jöhet a termékdíjak emelése, de akár valamiféle giccsadó mintájára hozott luxustermékadó is.

Ha a lakosság nem akar fogyasztani, nem baj – mondta a miniszterelnök, hozzátéve: akkor az államnak azon kell gondolkodnia, hogy a megtakarításokból hogyan lehet bevétele. Első körben nyilván a vagyonadó, ingatlanadó ötlete merülhet fel egy ilyen kijelentés kapcsán, ám Orbán csak azt említette meg, lehetővé kellene tenni, hogy az állampolgárok közvetlenül is vehessenek állampapírokat, ami minden félnek megfelelő üzletet jelent.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *