Indul az Agrár Széchenyi Kártya

Agrár Széchenyi Kártya

Agrár Széchenyi Kártya

Szeptembertől igényelhetik az agrárvállalkozások több szakmai szervezetnél is az Agrár Széchenyi Kártyát.

A folyószámlahitelként működő termék révén 500 ezer és 25 millió forint közötti forráshoz juthatnak a mezőgazdasági, erdészeti, halászati és élelmiszer-feldol gozással, -forgalmazással foglalkozó cégek, illetve őstermelők, családi gazdálkodók. A sikeres regisztráció és minősítés után vehető kézhez a szabad felhasználású egy-, kettő- vagy hároméves lejáratú kölcsön, melyet egy összegben, a lejáratkor kell vissza fizetni. A hitel kamata a jegybanki alapkamat plusz négy százalék lehet. Az állam kétszázalékos kamattámogatást és kezességi díjtámogatást biztosít a hitelhez. Idén erre a célra 600 millió forintot szánnak – tette hozzá Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.

Egyelőre az OTP Bank és a Volksbank bocsát kiMasterCard Standard típusú, nemzetközi bankkártyát. A sikerrel pályázó a számlájára kerülő pénzhez átutalással, bankfiókban vagy ATM-ből történő készpénzfelvétel formájában juthat hozzá. Elhangzott az is, hogy a hiteligénylőnek 15 millió forint hitelösszegig egy, e felett két lezárt, teljes éves gazdálkodói múlttal, valamint uniós, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál nyilvántartott regisztrációs számmal kell rendelkeznie. A hiteligénylőnek nem lehet köztartozása, lejárt hiteltartozása.

A hitel biztosítéka 15 millió forint hitelösszegig az előírt magánszemély készfizető kezességvállalása, e felett a hitelnyújtó és az Agrár- Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány által elfogadott egyéb fedezet (ingatlan vagy ingóság) bevonása is szükséges. A hitelkeret megnyitásakor a hitelkeret nagyságától függő „kártyadíj” és a garanciadíj állami támogatáson felüli részének megfizetése esedékes. A „kártyadíj” minden induló költséget tartalmaz, egyéb díjak nincsenek.

Krisán László, a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója beszámolt arról, hogy a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a területi kereskedelmi és iparkamarák, valamint a KA-VOSZ több mint száz irodájában lehet igényelni a kártyát. A hitel futamideje alatt az igénybe vett kölcsön összege után ügyleti kamatot, illetve kezelési költséget kell fizetni. A Széchenyi Kártya program kereteiben egyébként az indulás óta már a 200 ezredik igénylésen is túl vannak, 930 milliárd forint hitelt helyeztek ki, és ez jó alapot adott arra, hogy a mezőgazdasági szektor felé is nyissanak – tette hozzá a programot irányító társaság vezetője.

Forrás: NOL.hu
www.nol.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *