Idén sem lesz ebből európai kilábalás

Növekedésnek indulhat az eurózóna gazdasága az év második felében. A trendforduló ellenére 2013 egészét tekintve még a GDP csökkenésére lehet számítani a valutaunióban az első féléves adatok miatt – írja az Ernst & Young legfrissebb eurózóna-előrejelzése.

Az Ernst & Young prognózisa szerint fordulóponthoz érkezik az eurózóna gazdasága az év közepén, megindulhat a lassú növekedés. A második féléves gazdasági élénkülés ellenére még így is 0,5 százalékos GDP-csökkenésre kell számítani 2013 egészét tekintve. 2014-ben 1,1 százalékos lehet a bővülés, ezt követően pedig 1,4 százalékos éves növekedésre kell készülni egészen 2017-ig. A bővülés lassú ütemét jelzi, hogy a GDP-emelkedés még 2017-ben is csaknem egy százalékkal elmarad majd a tíz évvel korábbi, 2,3 százalékos átlagtól – mutat rá a nemzetközi tanácsadó cég előrejelzése.

„Az Ernst & Young elemzése szerint az eurózóna jobb állapotban van, mint hat hónappal ezelőtt, habár még mindig recesszióra számíthatunk a teljes évet tekintve, ráadásul az olaszországi és spanyolországi helyzet is számos bizonytalanságot tartogat. Hazánk szempontjából különösen jó jel, hogy Németországban az élénkülés jelei mutatkoznak. Így nemcsak a valutaunióban, hanem Magyarországon is fordulat várható, jövőre már a magyar gazdaság mintegy 1,5 százalékos növekedésével számolunk” – mondta Havas István, az Ernst & Young vezérigazgatója.

Marad a recesszió

2013-ban is megmarad az éles különbség az unió központi gazdaságai és a periféria államok között: amíg előbbiekben már lassú javulás tapasztalható, addig az utóbbiakban továbbra is recesszióval kell számolni. A termelékenység növekedésével jövő évben már csökkenni fog ez a különbség. Idén a periféria országokban már kisebb – 1,4 százalékos – lesz a visszaesés, jövőre pedig már ezekben az államokban is növekedésre lehet számítani – derül ki az Ernst & Young elemzéséből.

A periférián lévő országok kilábalását segíti, hogy jelentős exportbővülést könyvelhetnek el 2014-re. Görögországban 9,3 százalékkal, Írországban 4,4 százalékkal, Spanyolországban 4,1 százalékkal növekedhet a kivitel. 2008 óta ebben a három tagállamban csökkentek leginkább a reálbérek, így nőtt az országok versenyképessége.

Az év végén tetőzik a munkanélküliség

Az előrejelzések szerint az év végén, 12,4 százalékon tetőzik majd a munkanélküliség az eurózónában. Spanyolországban és Görögországban az arány meghaladhatja a 26,5 százalékot. Középtávon is marad a magas munkanélküliség a valutaunióban, 2017 végére is csak 11 százalékra mérséklődik az állástalanok aránya. A munkakeresők száma még ekkor is 6,5 millióval haladja majd meg a tíz évvel korábbiakat.

Idén még tovább csökkennek az üzleti befektetések, a visszaesés várhatóan 2 százalék körül alakul majd. A 2014-2017-es periódusban azonban már évi 3,5 százalékos bővüléssel számol az előrejelzés az eurózónában.   Az Ernst & Young jelentése szerint 0,6 százalékkal csökken a lakossági fogyasztás az eurózónában, jövőre azonban már lassú javulás tapasztalható, évi 1 százalékos bővüléssel 2017-ig.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *