Fél évig csak az államnak dolgozunk idén

Míg 2010-ben még egy évből 4,3 hónapot dolgozott az államnak egy minimálbérért foglalkoztatott, idén már 5,8 hónapig csak az állam felé teljesíti a kötelezettségeit.

Az Orbán-kormány elmúlt közel három éve alatt számos ponton változtak a keresetekkel összefüggő szabályozások, így például a minimálbér a 2011-es szinthez képest 25 százalékkal 98 ezer forintra emelkedett. Ugyanakkor a személyi jövedelemadózásban is számos változást eszközöltek. Ezek közül a legnagyobb az egykulcsos adó bevezetése, az adójóváírás két lépcsőben történő kivezetése volt, aztán a szuperbruttósítás, és a félszuperbruttó a tavalyi évben, amikor kvázi kétkulcsos volt az szja rendszere. Az idei évtől kezdve azonban ez már kivezetésre került, így ténylegesen egy kulccsal adózik minden jövedelemkategória.

Mindez megmutatkozik nemcsak az adóékben, de abban is, hogy az évben hány hónapig kell egy alkalmazottnak dolgoznia azért, hogy az adott évre eső állam felé fizetendő teljes járulékok és adók fedezetét megkeresse. A változások eredményeként legyen szó akár minimálbéres, akár egymilliós bruttó fizetésért dolgozóról, egyaránt közel fél évig, vagyis 5,8 hónapig kell dolgoznia már ebben az évben. A maradék 6,2 hónapban pedig már lényegében a saját zsebét gyarapítja.

A megelőző években azonban némi eltérés mutatkozott az egyes bérkategóriák között az eltérő adókulcsok nyomán. Bár már 2011 óta érvényben van az egykulcsos adózás, a szuperbruttósítás révén mégis kvázi progresszív volt a magyar szja, ahogy azt fentebb már említettük.

Ennek nyomán 2012-ben a minimálbéreseknél és a 100 ezer forint bruttóért dolgozóknál az ideihez hasonlóan 5,88 hónapot kellett dolgozni az állam felé teljesítendő közterhek fedezetének biztosításához. Majd a bérek növekedésével emelkedett ez az időtartam is, és egy 600 ezer forintos bérért alkalmazott esetében már 6,15 hónapról kellett beszélni. Az ennél is magasabb bérkategóriáknál pedig visszakorrigált ez a mutató, hogy az egymilliós fizetésűeknek ugyanannyit kellett lényegében dolgozni, 5,89 hónapot, mint a minimálbéreseknek.

2011-ben a minimálbéresnek a mostaninál is kevesebbet, 4,74 hónapot kellett dolgoznia az éves közterhek fedezeteként. Ez annak köszönhető, hogy ekkor még élt az adójóváírás rendszere, ami esetükben is mérsékelte a fizetendő terheket. A legtöbbet ekkor is a 4-600 ezer forintért dolgozóknak kellett dolgozni, 6,19 hónapot, az ennél magasabb bérkategóriáknál pedig lényegében nem volt változás 2012-höz képest.

Még tovább visszamenve az időben, azt láthatjuk, hogy 2010-ben, a progresszív adórendszer idején voltak a legnagyobb különbségek a szükséges ledolgozandó idő tekintetében. Egy minimálbéresnek 4,35 hónapot kellett dolgozni, a bérszintek növekedésével egyenes arányban pedig emelkedett az általunk vizsgált szükséges időtartam is, így egy egymilliós bruttó bérért bejelentett alkalmazottnak ahhoz, hogy a teljes évre vetített közterhe fedezve legyen, majdnem 7,5 hónapot kellett dolgoznia. És mindössze a fennmaradó 4,5 hónap keresete “ment saját zsebbe”.

Székely Sarolta

Forrás: Mfor.hu
www.mfor.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *