Kockázatosabb nálunk az eurózóna

A világ tíz legkockázatosabb államadósa közül öt az euróövezet tagja, Magyarország ugyanakkor kikerült e tízes mezőnyből a legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA csütörtökön ismertetett idei második negyedéves összesítése szerint.

A CMA listáján, amely az államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) júniusi utolsó árazásai alapján sorolta be az egyes szuverén adósokat, Görögország áll az élen, és a legkockázatosabb tíz államadós között van a valutauniós országok közül Ciprus, Portugália, Írország és Spanyolország is.

Ezek az eurótagállamok olyan országokkal együtt szerepelnek a legkockázatosabb tízes csoportban, mint Argentína, Pakisztán, Venezuela, Ukrajna és Egyiptom.

Biztos a görög csőd

A CMA szakelemzői szerint a listát vezető Görögország esetében a piac gyakorlatilag biztosra veszi a szuverén törlesztésképtelenség bekövetkeztét, vagyis ennek alapján úgy tűnik, hogy a piaci szereplők szerint az év elején végrehajtott görög államadósság-átrendezés nem sokat javított az ország adóssághelyzetén.

Görögország az új kockázati lista összeállításához figyelembe vett júniusi utolsó zárószint alapján tízezer bázispontot jóval meghaladó CDS-középárfolyammal szerepel a legkockázatosabb tíz államadós csoportjának élén. Ez azt jelenti, hogy minden tízmillió euró névértékű görög államkötvényre a névértéknél magasabb középárfolyam ellenében – vagyis több mint tízmillió euróért – kínálnak törlesztéskockázati biztosítási tranzakciókat a befektetőknek a londoni piacon.

Magyarország már nincs a listán

A ház csütörtöki negyedéves kimutatása szerint ugyanakkor Magyarország kikerült a legkockázatosabb tízes mezőnyből, miután azon államadósok közé tartozott, amelyek CDS-árazásai a legnagyobb mértékben csökkentek a második negyedévben. A CMA adatai szerint a magyar CDS-tranzakciók ötéves futamidőre számolt középárfolyama a júniusi utolsó kereskedési napon 497 bázispont volt az utolsó márciusi kereskedési napon mért 544 bázispontos zárószint helyett; ez 8,8 százalékos negyedéves csökkenés.

Magyarország először 2010 utolsó negyedévében szerepelt – akkori CDS-árazása alapján – a tíz legkockázatosabb szuverén adós listáján, amelyről a tavalyi első negyedéves CMA-összesítésben lekerült, majd a tavalyi harmadik negyedévi összesítésben ismét visszakerült. Az idei első negyedéves adóskockázati listán is még ebben a csoportban volt, a csütörtökön ismertetett új CMA-összeállításban azonban Magyarország már nem szerepel a legkockázatosabb tíz szuverén adós között.

A legbiztosabb Norvégia

A világ legbiztonságosabb államadósa törlesztéskockázati szempontból változatlanul Norvégia, mindössze 31 bázispontos második negyedév végi CDS-díjszabással. Utána az Egyesült Államok és Svájc következik, 48, illetve 52 bázisponttal.

Rajtuk kívül a legjobb tízes csoportban van még Svédország, Nagy-Britannia, Ausztrália, Hongkong, Finnország, Japán és Új-Zéland. A CMA szakértői az összeállításhoz fűzött elemzésben hangsúlyosan kiemelik, hogy Németország kikerült a legbiztonságosabb államadósok tízes mezőnyéből.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *