A lakosság kétharmada törleszti csak a hitelét

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai alapján a Világgazdaság ismerteti: a bankok által kihelyezett pénz csaknem negyedét nem törlesztik szerződésszerűen az adósok, ez közel 2200 milliárd forint csúszásban lévő állományt jelent. Míg 2011 márciusában a nyilvántartott állomány 11,30 százaléka volt 90 napon túli késedelemben, az idén márciusra már 12,42 százalékra nőtt ez az arány, a szerződésszerűen teljesítő hitelek részesedése pedig 75,6 százalékra csökkent.

A lakossági ügyfeleknél még az átlagnál is rosszabb a helyzet: az első negyedévben már csak a kihelyezett kölcsönök nem egészen 65 százalékát teljesítették szerződésszerűen, míg egy évvel korábban még mintegy 73 százalékát. Hasonló a helyzet a lakossági jelzáloghiteleknél is: 65 százalék körüli a jól teljesítő, 20 százalék feletti a 90 napon belül csúszásban lévő, és 15 százalékos a 90 napon túli késedelmű tételek aránya.

A vállalati hiteleknél az egyetlen örvendetes fejlemény, hogy tavaly márciushoz képest a 90 napon belüli késedelemben lévő hitelek aránya 11,1-ről 10,05 százalékra mérséklődött. Aggasztó viszont, hogy a céges hitelek 16,15 százalékát már 90 napon túli késésben lévőként tartják nyilván, holott ebbe a csoportba egy éve a kölcsönök alig 11 százaléka tartozott – írja a lap.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *