2012-re jöhet a közös áramtőzsde

Elindult a cseh, a szlovák, illetve a magyar villamosenergia-piacok összekapcsolását céljául kitűző projekt. A 2011. május 30-án aláírt közös szándéknyilatkozatnak megfelelően Csehország, Szlovákia és Magyarország átviteli rendszerirányítói szervezett villamosenergia-piacai villamosenergia-tőzsdéi és nemzeti energetikai szabályozó hatóságai célul tűzték ki, hogy 2012 második negyedévére összekapcsolják az említett piacokat, valamint kialakították az ennek megvalósítására irányuló projekt szervezeti felépítését.

A projekt résztvevőinek első megbeszélésére 2011. június 29-én Budapesten került sor. Minden érintett fél kifejezésre juttatta a gyors előrehaladásra irányuló szándékát és egyetértett abban a közös célban, hogy 2012 második negyedévére kialakításra kerüljön az összekapcsolt másnapi piac, továbbá abban is, hogy még ugyanabban az évben sor kerülhessen a közép-nyugat európai régióhoz való csatlakozásra.

A szakértői csoport mindezeken túlmutatóan megállapította a legfontosabb mérföldköveket és létrehozta a projektszervezetet, hogy ezzel biztosítsa a hatékony projektmenedzsmentet. A projektszervezet három munkacsoportból áll, amelyeket a Projektmenedzsment Csoport vezet, és az Irányító Csoport (Steering Group) ellenőriz, amely a projektért felelős és végső döntéshozói szerv. A létrehozott szervezet figyelembe veszi az érintett felek szerepét és felelősségét a kitűzött piac- összekapcsolási megoldásban.

A projektcsoport megvitatta a piac-összekapcsolási megoldás vázának alapját, amelyet a felállított munkacsoportok fognak részletesebben kidolgozni. A felek szándéka szerint a bevezetésre szánt eljárás teljes mértékben meg fog felelni az EU másnapi piacra vonatkozó célmodelljének, hogy ez által közreműködjön az Európai Tanács által előirányzott európai belső villamosenergia-piac 2014-re történő létrehozásában. A felek szívesen fogadják a szomszédos országok csatlakozását, éppen ezért törekednek a bevezetésre kerülő eljárás egyszerű kiterjeszthetőségére.

Medveczki Zoltán a HUPX Zrt. vezérigazgatója elmondta: „A piac-összekapcsolás nyugat- és észak-európai tapasztalatait minden érintett és piaci szereplő elismeri. Ezek szerint a piacintegráció lehetővé teszi a határkeresztező kapacitásallokáció hatékonyságának, valamint a spot piacok likviditásának növekedését, ezáltal az átláthatóbb villamosenergia-árképzést eredményez a nagykereskedelmi napi piacokon. Egyúttal hozzájárul a biztonságosabb energiaellátáshoz, miközben a fogyasztói keresletet is figyelembe veszi.”

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *