Egyre idegesítőbben ketyeg az amerikai adósságbomba

Az amerikai kormány elismerte, hogy B terveken dolgozik arra az esetre, ha nem sikerülne megegyezni az ellenzékkel az adósságplafon emeléséről. A Moody’s után az S&P is jelezte, hogy ronthatja az USA adósbesorolását. A friss közvélemény-kutatások szerint a szavazók többsége Obamát támogatja a vitában.

A Fehér Ház jelezte, hogy elkezdett vizsgálni néhány olyan új lehetőséget, amelyek segítségével akkor is elkerülhetik az USA fizetésképtelenné válását, ha a demokrata kormány és a republikánus ellenzék nem tudna megegyezni az államadósság 14,3 ezer milliárd dolláros korlátjának megemeléséről – jelentette a Financial Times (FT). Az államcsőd időzített bombája egyre idegesítőbben ketyeg – a Moody’s után tegnap az S&P hitelminősítő is bejelentette, hogy a leminősítés lehetőségével figyelőlistára vette az amerikai adósságokra adott AAA besorolását. A költségvetési megszorításokról folyó tárgyalásokon kialakult patthelyzet miatt egy a kettőhöz az esélye annak, hogy 90 napon belül rontjuk az USA hosszú távú adósságaira adott osztályzatunkat – indokolta döntését az S&P.

Hasonlóan az elmúlt napokhoz a tegnapi tárgyalásokon sem sikerült érdemi előrehaladást elérni, ha csak azt nem tekintjük ennek, hogy a vita légköre ellenségesből barátságosra váltott. A héten először ma nem tartanak további egyeztetést, Barack Obama sajtótájékoztatón ismétli el álláspontját, miszerint eljött az ideje, hogy megegyezésre jussanak. Az elnök álláspontja szerint a kormány ajánlatában szereplő kiadáscsökkentések segíthetnek stabilizálni az államkötvénypiacot, miközben a közepes keresetűek adókedvezményének meghosszabbítása gazdaságösztönzőként működhet. A Fehér Ház emellett meghosszabbítaná a munkanélküli-segély folyósításának időtartamát.

Az Obama-adminisztráció összesen 1500 ezer milliárd dollár kiadáscsökkentést ajánl a következő tíz évre, amelyet a büdzsé tetszés szerint elkölthető részéből faragnának le. Ezt az eddigi tárgyalások eredményeként további 200 milliárddal egészíthetnék ki. Ebben a felek lényegében meg is egyeztek, a bibi ott van, hogy a demokrata kongresszusi képviselők leszögezték: addig nem mennek bele a népszerű állami segélyprogramok – köztük az idősek egészségügyi ellátását támogató Medicare – megkurtításába, amíg ez nem párosul a jómódú amerikaiak és a vállalatok adójának emelésével. A republikánusok azonban – az FT jelzőjével élve – rendíthetetlenül kitartanak a jövedelmeket terhelő bármely adók növelésének elutasítása mellett.

A Quinnipiac University friss közvélemény-kutatása azt mutatja, hogy a közhangulat inkább Obamának kedvez. A válaszadók 56 százaléka ugyan nem elégedett azzal, ahogyan az elnök a gazdaságot irányítja, de többen vélik úgy, hogy e téren jobb teljesítményt nyújt, mint a kongresszusban többségben lévő republikánusok. Az arány 45-38 Obama javára. A felmérésé tanúsága szerint a lakosság 48 százaléka a republikánusokat hibáztatná, ha az adósságplafon emeléséről folytatott tárgyalások kudarcba fulladnának, és jelentős többség, a megkérdezettek 67 százaléka véli úgy, hogy a megállapodásnak része kell legyen a gazdagok és a vállalatok adójának emelése.

A vitába beleszólt az amerikai adósságok legnagyobb birtokosa, Kína is. A külügyminisztérium szóvivőjének nyilatkozata szerint Peking bízik abban, az amerikai kormány felelős intézkedéseket hoz a befektetők érdekeinek védelmében. Kína hosszú idő óta ezzel a diplomáciai fordulattal jelzi aggodalmát amiatt, hogy az USA fizetésképtelenné válása esetén elvesztené devizatartalékai értékének jelentős részét.

Forrás: VG.hu
www.vg.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *