Komoly erőt demonstráltunk ma

Hogy lát minket a piac?

Hogy lát minket a piac?

Az eurózóna válsága, illetve a hét elején a mélybe taszított európai állampapír árfolyamok miatt többen aggódtak a mai magyar aukció sikere miatt. A piac csattanós választ adott.

Az összesen 45 milliárd forint értékben meghirdetett papírokra – a nyár ellenére – 165 milliárdnyi kereslet érkezett (hároméves lefedettség: 3,99-szeres, ötéves: 3,96-szoros, tízéves: 2,6-szoros), az ÁKK végül az aukció keretén belül 55 milliárdnyi papírt (hároméves: 25 milliárd; +5 milliárd a terv felett, ötéves: 20 milliárd; +5 milliárd, tízéves: 10 milliárd; nem volt többletkibocsátás) adott el.

Ráadásul a leghosszabb tízéves papír (7,36 százalék, +15 bázispont) kivételéve az előző aukcióhoz képest a hozamok sem nőttek jelentősen (ötéves 7,12 százalék, +1 bázispont), sőt a hároméves papíroké még csökkeni is tudott (6,64 százalék, -6 bázispont).

Ráadásul a tegnapi másodpiaci hozamokhoz képest valamennyi hozam csökkent (hároméves -10; ötéves -12; tízéves -3 bázispont).

Pedig az előjelek meglehetősen rosszak voltak, két hete – valamivel nyugodtabb környezetben – az ÁKK-nak nem sikerült az akkor meghirdetett 15 éves csomagot teljes mértékben értékesíteni, aztán múlt hét pénteken kitört az euróválság legújabb – immár nem csak a perifériát, hanem az olaszokon keresztül a centrumot is kikezdő – fejezete. A múlt hét második felében meredek emelkedésnek indultak az olasz és a spanyol hozamok, ami a hét elején tovább nőtt. Igaz, azóta konszolidálódott a helyzet a két kötvénypiacon, de a feszültség a gazdaságban továbbra is megmaradt, sőt a hitelminősítők tegnapi akciója (lásd: Amerikának is odacsaphatnak a hitelminősítők; Újabb durva leminősítés Görögországnak) tovább “feszíti a húrt”. Bár a magyar júniusi infláció minden várakozást alulmúlt – már a JP Morgan sem lát már esélyt idei kamatemelésre -, és ennek megfelelően a jelenleg érvényben lévő 6 százalékos MNB-alapkamat alatt 25 bázisponttal, 5,75 százalékos hozamokat hozott a háromhónaposok keddi aukciója (lásd: Leverte a háromhónapos hozamokat az inflációs adat), a mai kötvényaukció lényegesen kockázatosabb volt.

Az, hogy a svájci frank szárnyalásán túl minket sem hagy érintetlenül a válság, azért a kötvénypiacon is jól látszik, a hozamgörbe meredeksége a mai aukción tovább nőtt. (A távolabbi hozamok nőttek, a rövidebbek csökkentek).

Forrás: Mfor.hu
www.mfor.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *