Mennyibe kerül az adómentesség? – Itt vannak a számok!

Forrás: portfolio.hu

Forrás: portfolio.hu

Mára szinte minden brókercégnél és banknál elérhető a tartós befektetési számla, melyekhez kapcsolódó legfontosabb díjakat alábbi cikkünkben részletezzük. Általánosságban elmondható, hogy a kondíciók megegyeznek a normál befektetési számláéval, sőt egyes szolgáltatók az első évben még kedvezményeket is adnak. A törvény által előírt minimális 25 000 forintos kezdő befizetésnél csak néhány esetben követlenek meg nagyobb mértékű kezdő lekötést.

Tavaly év elején indult el a tartós befektetési számla (TBSZ) néven ismert konstrukció, melyet néhány kivételtől eltekintve szinte minden pénzügyi szolgáltató – legyen az bank vagy brókercég – termékpalettáján megtalálunk. Az alábbi cikkünkben a hazai bankok és brókercégek TBSZ-hez kapcsolódó díjait ismertetjük.

Bankok

Az Unicreditnél nem történt változás tavaly óta, a számlanyitás díjmentes, sőt jelenleg sem a betétek, sem az értékpapírok elhelyezésére szolgáló tartós befektetési számláknak nincs fix havi számlavezetési díja. Az értékpapíros számla éves letétkezelési díjának mértéke továbbra is megegyezik azzal, amit az ügyfél a normál értékpapírszámlája után fizet. A számlák megnyitáshoz szükséges egy UniCredit lakossági forintfolyószámla, azt azonban, hogy ez milyen típusú számlacsomag legyen, az ügyfél választására bízzák, aki akár havidíj mentes számlát is nyithat. Abban az esetben, ha a TBSZ-számláról az ügyfél átvezeti a folyószámlájára a pénzét és onnan veszi fel, akkor ezért az általa választott számlatípusnak megfelelő (a lakossági kondíciós listában szereplő) díjat kell kifizetnie. A TBSZ idő előtti megszüntetésének nincs külön felszámítandó díja.

A K&H-nál a tartós befektetési számlán az összes befektetési alapjuk jegyezhető, a tartós betéti számlán magas látraszóló kamatot kínálnak, a későbbiekben pedig speciálisan erre a számlára kidolgozott betéti termékeket fognak kialakítani. A számlanyitásnak nincs díja, és a feltöltési időszakban a számlevezetés is díjmentes, majd ezt követően az éves értékpapír forgalom névértéke után évente 0,1% minimum 2 000 maximum 10 000 forint, míg kizárólag a K&H Befektetési Alapkezelő által kezelt alapok befektetési jegyeinek birtoklása esetén negyedévente 450 forint. Nem szükséges a banknál lakossági bankszámlát nyitni hozzá. A pénzintézet 5 200 forint számlabezárási díjat számol fel, amennyiben a nyitástól számított egy éven belül szüntetik meg a számlát.

Az MKB fiókjaiban az MKB Trezor Tartós Befektetési Számla illetve az MKB Trezor Tartós Megtakarítási Számla igényelhető. Az MKB Bank számlanyitási díjat nem számít fel, az MKB Trezor Tartós Megtakarítási Számla számlavezetési díja 290 Ft/hó. Az MKB Trezor Tartós Befektetési Számla számlavezetési díja a standard értékpapírszámla kondíciójával azonos. Az MKB Trezor Tartós Megtakarítási Számla megnyitásának feltétele, hogy az ügyfél rendelkezzen a banknál legalább egy lakossági standard bankszámlával, vagy az igénylés pillanatában megnyissa azt. A készpénz felvételének, illetve átutalási költségének díja a normál kondícióinknak megfelelően alakul. Az MKB Trezor Tartós Befektetési Számla megszüntetése, és a törvényben meghatározott feltételek szerinti részkivétel esetén lehetséges készpénzfelvétel, amelynek költségei megegyeznek a bankszámlavezetéshez kapcsolódó díjakkal. Fontos megemlíteni még, hogy a Trezor számlán magasabb betéti kamatot kapnak az ügyfelek, ráadásul amennyiben kötvénnyel kombinálják a megtakarítási számlát, akkor 0,2% plusz kamat ütheti a markukat.

A többi nagyobb pénzintézet közül az Ersténél elmondták, hogy az Erste Tartós Megtakarítási Betétszámla és az Erste Tartós Lekötött betét áll az ügyfelek rendelkezésére. A számlanyitásnak és az idő előtti megszüntetésnek nincs díja, és a Megtakarítási Betétszámla számlavezetése szintén díjmentes. A Tartós Megtakarítási Betétszámlát bármely Erste lakossági bankszámlával rendelkező ügyfelének ajánlja a bank, új ügyfél esetén pedig lakossági bankszámla nyitását írja elő, míg utóbbi számaltípus esetén a minimálisan leköthető összeg 100 000 forint.

Az OTP-nél közölték, hogy a Tartós Befektetési Értékpapír Számla és a Tartós Befektetési Betéti Számla is díjmentesen lesz nyitható. A Tartós Befektetési Értékpapír Számla számlavezetési díja megegyezik majd a normál értékpapírszámla számlavezetési díjával. A Tartós Befektetési Értékpapír Számla mellé bankszámlát kell kapcsolni, ugyanakkor a Tartós Befektetési Betéti Számlához nem szükséges lakossági bankszámlát nyitni. Ez utóbbinál a havi 104 forintos számlavezetési díjon kívül nincs egyéb költsége a számlának. A számla “idő előtti” megszüntetésnek díja 3 éven belül 524 forint. Az értékpapír termékpalettáról minden meglévő forintban kibocsátott értékpapír elérhető a számlán, és az ügyfeleknek lehetőségük nyílik a futamidő során változtatni portfoliójuk összetételén. A Tartós Befektetési Betét Számla keretében elérhetőek a meglévő betéti akciók, és rövidesen hosszabb távú, 12 hónapos betéti konstrukciók is. A szofisztikáltabb lekötési lehetőségek iránt érdeklődő ügyfelek számára strukturált betétekkel áll rendelkezésre a hitelintézet – melynek kamata egy garantál fix és egy a háttér struktúra teljesítményétől függő változó részből tevődik majd össze. A bankon belüli pénzmozgások mindkét esetben ingyenesek, míg készpénzfelvétel esetén a tempo számlacsomag díjai irányadóak. A Tartós Befektetési Értékpapír Számla számlának a díjtételi megegyeznek a normál értékpapírszámla díjaival, itt értékpapír típusától függően 0,11-0,25%-os minimum 800-1 600 forintos állományi díj fizetendő.

A Budapest Bank tartós befektetési számla és értékpapírszámla-szolgáltatást is nyújt ügyfeleinek. A számlanyitás évében mindkét konstrukció ingyenes, ezt követően viszont 2 000 forint évente mindkét számla esetén. A tranzakciós díjak a szerződés lejárata előtti megszüntetése esetén 0,35% átutalási, készpénzfelvételi illetve értékpapír transzfer költség merül fel, melynek minimuma 2 000 maximuma 10 000 forint. Egyéb esetben a normál banki díjakat alkalmazzák.

A CIB Banknál a számlanyitás mindkét esetben díjmentes, és sem a betétek sem az értékpapírok elhelyezésére szolgáló számla esetében nem számolnak fel számlavezetési díjat. Éves fix díj sincs egyik esetben sem, csak állományi díjat számolnak fel az értékpapírok esetében, melynek mértéke 0,1% évente. A takarékszámla esetében 100 000 forint a minimálisan leköthető összeg. Az átutalás díja 0,01% minimum 200 maximum 500 forint, míg a készpénzfelvétel díja 0,5%, de legalább 500 forint. Az értékpapírszámla megszüntetése 3 éven belül 0,5%, de minimum 5 000, maximum 30 000 forintba kerül, 3-5 év között 5 000 forint, míg öt éven túl ingyenes.

A Raiffeisen a tartós befektetési számla esetében havi 199 forint számlavezetési díjat számol fel, míg a tartós értékpapírszámla esetében évi 0,11% állományi díj fizetendő, negyedévente minimum 750, maximum 15 000 forint. Papír alapú bankszámlakivonat postai kiküldése esetén 100 forintba kerül, egyéb költség csak fordulónaptól eltérő átvezetés esetén merült fel, ennek mértéke 0,5%, legalább 500, legfeljebb 10 000 forint.

A Takarékbank által nyújtott Adófaragó Befektetési Számla esetében a számlanyitás díjmentes, míg a megszüntetés egy éven belül 4 000 forint, egy-három év között 2 000 forint, ezt követően pedig díjmentes, míg a számlavezetés díja az éves átlagos állomány 0,15%-a, de legalább 3 000 forint évente. Egyéb díjakat tekintve a bank a normál tranzakciós díjakat alkalmazza.

Brókercégek

A bankok mellett a Concorde is az elsők között volt, mely bevezette az új terméket, a társaságnál a tartós befektetési számla nyitása változatlanul díjmentes, fenntartása pedig a normál befektetési számlához hasonlóan havi 799 forintba kerül. Emellett állományi díjat is felszámítanak, ami a befektetett összeg nagyságától függően csökkenhet, de alapesetben a számlán lévő érték 0,2%-ára rúg. A többi költség (átutalás, készpénzfelvét, stb.) szintén megegyezik a normál befektetési számláéval. A számla idő előtti megszüntetésének nincs külön díja. A normál költségektől lefelé el lehet térni egyedi megállapodás alapján.

A Buda-Cash a számlanyitást és a megszüntetést ingyen nyújtja ügyfeleinek, míg a számlavezetésért negyedévente 2 400 forintot kell fizetnünk, az átutalás költsége itt is megegyezik a normál díjakkal, 0,05%, legalább 150, legfeljebb 10 000 forint.

Az Equilor ügyfelei is díjmenetesen nyithatják illetve zárhatják számláikat, a számlavezetési díjat a nyitás évében elengedi a társaság, ezt követően negyedévente 1 500 forint. A készpénzfelvétel díja a kifizetendő összeg 0,25%-a, de 50 000 forint alatt ingyenes, míg az átutalás díja 0,125%, minimum 200, maximum 10 000 forint.

Hasonló árakkal szembesülhetünk a Hungária Értékpapír-nál, legalábbis ami az 1 500 forintos negyedéves számlavezetési díjat illeti, míg átutalás esetén 0,2% illetve készpénzfelvétel esétén 0,3% költségünk adódik minimum 200 forintos díjjal.

A KBC Equitas esetében ingyenes a számlanyitás, a megszüntetés és a számlavezetés is, míg az átutalás díja módozattól függően 0,02 vagy 0,05% (150 illetve 500 forintos legkisebb összeg), míg a készpénzfelvétel díja 0,3%, legalább 500 forint. A Quaestornál sincsen számlavezetési díj, itt is csak az átutalásért, illetve a készpénzfelvételért kell fizetni, az előbbiért 0,05%-ot, az utóbbiért pedig 0,2%-ot (minimum 200, legfeljebb 10 000 forint). A Strategon is ingyenesen vezeti számlánkat, az utalás díj a normállal megegyezően 0,1%, 500 és 10 000 forintos alsó és felső limittel.

A Portfolio Online Tőzsde esetén a normál díjak az irányadóak, a számlavezetés a bekerülési érték 0,01%-a, legalább 125 forint, kizárólag készpénzállomány esetében 500 forint. A készpénzfelvétel díja 0,5% + 100 forint, de legfeljebb 10 000 forint, az átutalásé pedig 0,15%, alsó határa 500, felső határa pedig 15 000 forint.

Az SPB-nél feltételként főszámla nyitása kötelező, külön számlavezetési díjat a főszámlán túl nem kell fizetnünk és ugyancsak normál díjakkal szembesülhetünk a TBSZ számlán végzett műveletek esetében is, mely a készpénzfelvételnél 0,4, az átutalásnál pedig 0,06%-ot jelent (de legalább 100 forintot, legfeljebb viszont 35 000 forintot kell fizetnünk).

A Codexnél sincs sem nyitási, sem zárási díj, az értékpapírok állományi díja 0,1% éves szinten, de havonta legalább 950 forintba kertül a számla. Átutalás esetén pedig 0,1%-ot kell fizetnünk, 200 és 15 000 forintos szélső értékekkel.

A Reálszisztéma is lehetőséget biztosít tartós befektetési szerződés kötésére: díjat itt sem számítanak fel a számla megnyitásáért, a számlavezetés pedig évi 0,1%, minimum 2 000 Ft (az év végi állomány árfolyamértéke alapján). Plusz költség az ügyfelet nem terheli, a többi kondíció megegyezik a sima befektetési számláéval.

A Solar Captial esetében a számlavezetési díj negyedévente 1 000 forint, a készpénzfelvétel és az átutalás díja is 0,3%, de az első lehetőséggel szemben az utóbbinál a maximum összeg 10 000 forint helyett 2 800 forint.

Alapesetben elmondható, hogy az új számla az ügyfélnek nem jelent többletterheket, a költségek szinte mindenütt megegyeznek a sima befektetési számla esetén felszámított díjakkal. Sőt, némely társaság elengedi az első éves számlavezetési díjat, vagy alapesetben fel sem számítja, a számlánkon lévő pénzhez pedig a legolcsóbban átutalással juthatunk. Több társaságnál is megemlítették, hogy egyedi megállapodásra van lehetőség a költségek megállapításakor, akárcsak a normál számlák esetében.

A törvény szerint a tartós befektetési számlán csak forintalapú eszközök helyezhetők el – ami a hazai szereplőknek természetesen versenyelőnyt biztosít -, ezért az is előfordulhat, hogy Magyarországon jelenlévő külföldi brókercégnél, mivel inkább a külföldi piacokkal kapcsolatban nyújt szolgáltatást, nem áll rendelkezésre TBSZ számla szolgáltatás.

Forrás: PORTFOLIO.HU
www.portfolio.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *