Duplázhat a Duna 2020-ig

Áruszállítás a Dunán

Áruszállítás a Dunán

Alig tíz éven belül több mint duplájára növelné az áruszállítást a Dunán az Európai Bizottság. Ehhez mind a folyót, mind a hajókat fejleszteni kellene – hogy milyen eszközökkel, az őszre derülhet ki.

„Ha 2020-ig húsz százalékra tudjuk növelni a Duna szállítási kapacitásának kihasználtságát a jelenleg kevesebb mint tíz százalékról, az már jó eredmény lenne” – mondta el a Világgazdaságnak Johannes Hahn, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős európai biztosa tegnap Gödöllőn, a Duna-régió stratégia koordinátori találkozója előtt. Azon kérdésünkre, hogy ennek érdekében – mint ahogy azt a magyar kormány szorgalmazza – a hajókat kellene-e a Dunához igazítani, vagy a folyót a hajókhoz, diplomatikusan annyit válaszolt: az ökológiai és az ökonómiai szempontokat egyszerre kell figyelembe venni.

A biztos szerint a fenti cél elérése érdekében egyrészt meg kell vizsgálni, milyen mértékben lehet fejleszteni a hajókat, például építőelemek vagy környezetbarát meghajtási formák tekintetében – ezt a célt szolgálhatja a magyar uniós elnökség által kezdeményezett közép-európai hajóépítő klaszter létrehozása is. Utalt arra is, hogy a Duna különböző szakaszain különböző hajótípusokat kellene bevetni, hiszen az egyes részek meglehetősen eltérő mértékben használhatók.

A sikerhez azonban a folyó hajózhatóságát is jelentősen javítani kell. A biztos az Európai Bizottság Duna stratégiájának tavaly decemberi bemutatásakor például a célok között említette, hogy néhány éven belül legalább 300 napon át kellene biztosítani a Dunán a 2,5 méteres merülési mélységet. Összehasonlításul: a mutató jelenleg hazánkban mindössze 180-200 nap iparági szakemberek szerint. A belvízi fuvarozók úgy vélik, ezen a téren lényegi javulást csak vízlépcsők építésével lehetne elérni.

Forrás: VG.hu
www.vg.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *