Olyan, mint a bankbetét, csak többet hoz

A sima banki lekötésekénél jóval magasabb kamatot lehet kapni a megtakarítási betétek után – derül ki a Bankmonitor.hu friss piaci körképéből, amely a 13 országos lefedettségű bank által kínált megtakarítási betéteket hasonlította össze. Egy éves időtávon jelenleg 5,07 százalék a legmagasabb bankbetéti kamat, míg megtakarítási betétben 6,26 százalék is elérhető bizonyos feltételek teljesülése esetén.

Mi az a megtakarítási betét?

A megtakarítási betét rugalmasabb konstrukció a lekötésnél, hiszen a „feltörése” általában csak egy havi kamat elvesztését eredményezi. A termék kezdőtőke nélkül, havonta néhány tízezer forint befizetése mellett garantál az egy éves lekötött betétek kamatszintjét hasonló, gyakran azt meghaladó hozamot.

A megtakarítási betétek általában számlákként funkcionálnak, és a legtöbb esetben folyószámla mellé nyithatóak költség- és havidíjmentesen. Teljes mértékben rugalmas megtakarítási formát jelentenek, ha váratlanul pénzre van szüksége az ügyfélnek és hozzá kell nyúlnia a már befizetett pénzhez, akkor jellemzően maximum egy hónap kamatot veszít rajta.

A vizsgálat egyik érdekes eredménye, hogy ennél a terméknél jelenleg még nincs akkora verseny a különböző pénzintézetek között, a legjobb öt megtakarítási ajánlaton ugyanis négy bank osztozik.

Az elérhető legjobb kamatajánlatok magasabbak a hagyományos lekötött betéteknél elérhetőknél: egyéves időtávon jelenleg 5,07 százalék a legmagasabb bankbetéti kamat, míg megtakarítási betétben 6,26 százalék is elérhető bizonyos feltételek teljesülése esetén” – mondja Bonda Balázs, a Bankmonitor elemzője.

A megtakarítási betétek kamatai általában a megtakarításba korábban befizetett pénz mennyiségétől és a havonta félretett összeg nagyságától függően változnak. A Bankmonitor.hu az elemzésében ezért három kategóriát különített el aszerint, hogy van-e kezdőtőkéje az ügyfélnek, illetve, hogy mekkora összeget tud havonta félretenni. A felmérésben mindegyik kategóriánál az első öt legjobb ajánlatot vették figyelembe.

A legjobb ajánlatok kezdőtőke nélkül

Kezdőtőke nélkül, havi tízezer forintot megtakarító ügyfelek a legjobb ajánlattal egy év alatt 144 ezer forint feletti összeget is összegyűjthetnek. Itt a legmagasabb hozamot az UniCredit által a 18 és 26 év közötti korosztály számára kifejlesztett UniCredit TrendY Takarékszámla adja egy év alatt, amely sávos kamatozást nyújt 3-tól 7 százalékig, viszont csak az első 150 ezer forintra.

Ennél magasabb összeg fölött a befizetett pénz egyáltalán nem kamatozik. A képzeletbeli dobogó második helyezettje a CIB Malacpersely. A megtakarítási számla kamata 2013. május 13-tól az eddigi 5,75 százalékról 4,5 százalékra csökken, ennek ellenére vonzó ajánlat, hiszen önállóan is nyitható, nem kell folyószámlával rendelkezni hozzá. A CIB Bank fiatalok számára is ajánl hasonló számlát a Cibezz Megtakarítási Programmal, ami szintén a 18-26 év közötti korosztálynak szól. A dobogóról éppen leszorult Erste Cseperedő számlájával a még fiatalabb korosztályt szólítja meg, a 14-18 év közötti fiataloknak 4,5 százalékot kínál. A Budapest Bank Família Plusz betétszámlája ugyan jelenleg szintén az élmezőnyben van, május 10-től 4,25 kamatot ad és feltétele, hogy magasabb jövedelemre optimalizált folyószámlával rendelkezzen az ügyfél.

Akinek már van megtakarítása

Akiknek már van legalább 100 ezer forint félretett pénze, és havonta akár 25 ezer forintot is képes megtakarítani, annak a CIB kínálja a legjobb kamatokat a már megismert Malacpersely és Cibezz Megtakarítási Programmal.

A további sorrend változatlan: A CIB Bank után az Erste Cseperedő bankszámlája és a Budapest Bank Família Plusz betétszámlája következik. Új elemként megjelenik az UniCredit Bank Takarék Plusz számlája, mely sávos kamatozással ekkora összegre egy éves futamidővel 3,92 százalékos EBKM-et kínál.

Vastagabb pénztárcával

A 100 ezer forint kezdőtőke mellett tovább javítja a megtakarítási kamatokat, ha akár havonta 40 ezer forintot is félre tud tenni az ügyfél. Ilyen feltételek mellett az Erste Bank Előrelátó Betétszámlája nyújtja a legmagasabb, 6 százalékos kamatot. Az ezt követő sorrend változatlan: a CIB Bank képviseli magát két számlájával (Malacpersely, Cibezz), majd az Erste Cseperedő számláját követően a Budapest Bank Família Plusz számlája zárja a sort.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *