Csányi duplázza a tétet – Matolcsy mellé áll

Amennyi az MNB márciusban bemutatott Növekedési Hitel Programjának első pillérének keretéből az OTP-nek jut, ugyanakkor összeget a bank saját forrásból hozzá fog tenni a programhoz.

Büszkék vagyunk arra, hogy a körülményekhez képest bankunk jövedelmezősége kiemelkedő – indította el Csányi Sándor az OTP mai közgyűlését. Mint arról már márciusban beszámoltunk a bank korrigált adózott eredménye 151 milliárd lett, ami kisebb a megelőző évinél, de a számviteli eredmény jelentősen nőtt 2011-hez képest, mivel nem volt nagy értékű goodwill leírás, illetve a végtörlesztés miatti jelentős veszteség. A régiós bankok árfolyamával összehasonlítva is kiemelkedő az OTP teljesítménye, mivel az Erste után a legjobb teljesítményt nyújtotta tavaly.

Jöhet a részvény-visszavásárlás?

A bank idén is fog osztalékot fizetni (részvényenként 120 forintot, ami a saját kézben lévő részvények miatt ténylegesen pár forinttal több lesz), és a következő években is folyamatosan növekvő osztaléktömeggel, illetve akár a részvények visszavásárlással is számol az OTP. A tőkemegfelelési mutatót azonban továbbra is magasan akarja tartani a menedzsment, mivel a válság még nem múlt el, így bármikor lehetnek piaci turbulenciák.

A céltartalékokkal elért 80 százalékos fedezettsége a rossz hiteleknek arra mutat rá – magyarázta Csányi -, hogy nem a minél nagyobb kimutatott profit az elsődleges szempont a banknál.

Az OTP csatlakozik Matolcsy programjához

Az elnök szerint örvendetesek az MNB tervezett lépesei, amihez az OTP csatlakozni akar. “Amennyi az MNB-program első lépcsőjében az OTP-re jut, annak megfelelő összeget az OTP saját forrásból még hozzá fog tenni” – jelentette be.

Csányi szerint, amióta ő a bankszektorban van, ez az első év, amikor a magyar (reál-) gazdaság szempontjai is fontosak a monetáris politikának, nem csak az infláció és az árfolyam.

Az OTP-elnöke büszke arra, hogy a magyar állampapírok lakossági körében tavaly megfigyelt növekedés 80 százalékát a bank értékesítette.

Csányi a visszavásárlást preferálja

A részvények visszavásárlásáról program egyelőre nincs, ugyanakkor a bank likviditása és tőkéje is olyan magas, aminek ára van – mondta Csányi a közgyűlést követő sajtótájékoztatón újságírói kérdésre. A kockázatok miatt egyelőre nem növelték az osztalékot. De ha az osztalék, illetve a részvényvisszavásárlás között kell választani, Csányi a visszavásárlást preferálja, mivel így a hosszú távú befektetőket jobban tudja támogatni.

“A közgyűlésen nem Simor Andrásról beszéltem, akit tisztelek és elismerek” – közölte Csányi. Ugyanakkor eddig a monetáris politika nem támogatta a reálgazdaságot. A mostani vezetés első intézkedéseiből az látszik, hogy végre a reálgazdaság is beépül a gazdaságba. “A monetáris politikának valóban az árstabilitás az elsődleges feladata, de a gazdasági növekedésre is figyelnie kellene”. Ezért örül az OTP-elnöke az MNB-programnak, még akkor is, ha annak mérete nem túl nagy. Csányi reméli, hogy a 250 milliárdos keretnek a kereskedelmi bankok közötti leosztásában az MNB figyelembe fogja venni, hogy a bankok korábban milyen arányban hitelezték a kis és középvállalkozásokat. Az MNB-hitelek végső kondíciói várhatóan április végén derülnek ki, utána fogja az OTP megállapítani a saját, plusz keretének árazását. Csányi szerint ennek kamata biztosan alacsonyabb lesz, mint az egyéb vállalkozási hiteleké, de magasabb az MNB-s támogatott hitelnél.

Az OTP politikailag mindig középen áll

Újságírói kérdésre Csányi elárulta, hogy a bank politikailag mindig középen állt és fog is állni a jövőben, valamint politikai pártokat nem támogat. A Haza és Haladás alapítvány tanulmányainak elkészítéséhez akkor adtak forrásokat, amikor az még nem kötődött párthoz.

Akvizíciók: a magyar piacot is figyelik

Ahol kicsi a bank piaci részesedése, ott továbbra is keresik az akvizíciós lehetőségeket. Emellett Csányi elárulta, hogy a magyar piacot is folyamatosan vizsgálják, és akár itt is elképzelhető felvásárlás, ha lehetőség van a szinergiák kiaknázására.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *