A régió legdrágább Big Macjét esszük

Nálunk egy Bic Mac 830 forintba kerül, a környező országokban viszont ennél olcsóbb. A most közölt Big Mac-index alapján a forint alulértékelt fizetőeszköz.

Miután tavaly rendesen mellélőtt a magyar hamburger árával az Economist, úgy tűnik, idén jobban figyeltek az árfolyamra a Big Mac-index készítői. A most publikált 830 forintos ár régiónk legdrágább hamburgerét jelenti, hiszen a csehek 808, a lengyelek 639, az ukránok pedig 506 forintért juthatnak a Big Machez.

Alulértékelt forint

Az Economist számításai alapján a magyar fizetőeszköz 12,6 százalékkal alulértékelt a dollárhoz képest, ami az előző évihez képest némi felértékelődést mutat. Ha ugyanezt a mutatót euróban vizsgáljuk, akkor a 295 forintos árfolyam 21,8 százalékos alulértékeltséget mutat.

A dollárhoz képest egyébként a leginkább túlértékelt a venezuelai fizetőeszköz, mégpedig 107,9 százalékkal, vagyis itt lehet a legdrágábban megvenni a szendvicset az egész világon, 1974 forintért. Aztán a skandináv országok következnek; Norvégiában egy Big Mac 1704, Svédországban pedig 1657 forintba kerül átszámolva. Ezzel szemben igencsak alulértékelt az indiai rúpia 61,8, illetve a dél-afrikai rand 53,6 százalékkal.

Túlértékelt a forint, ha a GDP-t is nézzük

Az Economist ugyanakkor közöl egy egy főre eső GDP-vel kiigazított indexet is. Ez alapján a magyar fizetőeszköz a dollárral szemben 27,8 százalékkal már túlértékelt, miközben egy évvel ezelőtt még 6 százalékkal alulértékelt volt. Az euróval szemben viszont egy év alatt csökkent a túlértékeltsége: 7,4 százalékról 5,4-re.

A GDP-vel korrigált teljes listát nézve az amerikai dollárral szemben a leginkább alulértékelt a hong kongi fizetőeszköz 42,3, az indiai rúpia 32,8 és a dél-afrikai rand 26,2 százalékkal. Ezzel szemben 92,3 százalékkal, vagyis a legnagyobb mértékben túlértékelt a brazil real, második helyen a kolumbiai peso áll 79,2, a harmadikon pedig a török líra 68,4 százalékkal.

Euróhoz mérve a lista élén és a lista végén állók rangsora semmit nem változott, mindössze az alul-, illetve túlértékeltség mértékében történnek változások.

Forrás: Mfor.hu
www.mfor.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *