Putyin: Magyarország prioritást élvez

Az orosz társaságok készek arra, hogy részt vegyenek a meglévő magyarországi energia-előállító művek felújításában, illetve újak építésében, jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Moszkvában, amikor fogadta az egynapos munkalátogatáson az orosz fővárosban tartózkodó Orbán Viktor magyar kormányfőt.

Putyin hangsúlyozta, Oroszország meghatározó szerepet játszik Magyarország energiahordozókkal való ellátásában a szénhidrogének, a kőolaj, a földgáz és a villamos energia területén. Magyarország “kétségkívül prioritást élvező partnerünk Kelet-Európában”, a két ország kapcsolata pedig minden irányban fejlődik – mondta az orosz elnök a Kremlben.

Magyarország elementáris érdeke, hogy jó viszonyban és szoros együttműködésben legyen Oroszországgal – mondta Orbán Viktor Moszkvában.”Mi, magyarok tisztában vagyunk azzal, hogy Oroszország milyen fontos partnerünk. Tisztában vagyunk Oroszország súlyával és jelentőségével is” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Közölte: a magyar kormány bátorítja Oroszország magyarországi befektetéseit, kifejezetten szeretné megtartani a két ország közötti energetikai együttműködést, és az energiarendszer bővítésében is számít “Oroszország nagyszerű szakmai felkészültségére, világszínvonalú technológiájára”.

Az orosz találkozón Putyinon kívül részt vesz a Gazprom, a Roszatom és a Vnyesekonombank elnöke is. A magyar küldöttségnek tagja Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, Varga Mihály tárca nélküli miniszter, Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, valamint Baji Csaba, az Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója is.

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára korábban azt mondta, Magyarország elemi érdeke, hogy az Oroszországgal, második legfontosabb kereskedelmi partnerével kialakított modern, a 21. századhoz méltó együttműködése tovább fejlődjön. Orbán Viktor legutóbb 2010 novemberében járt Moszkvában.

Mint ismert, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern marketing leányvállalata, a Rusatom Overseas már bejegyezte magyarországi irodáját, korábban pedig a cég hangsúlyozta, részt kíván venni a Paksi Atomerőmű 5-ös és 6-os blokkjainak megépítésére kiírandó tenderen.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *