Fél órát dolgozunk egy liter benzinért

Nem az energia drága, a pénzünk kevés: benzinért-áramért negyed-ötödannyit dolgozik egy dán vagy finn.
A magyarországi energiaárak nemzetközi összehasonlításban nem tekinthetők magasnak. A nettó keresetek azonban rendkívül alacsonyak, a munkaidő-ráfordításban mérhető összehasonlítás ezért lehangoló képet mutat – idézi a Napi Gazdaság az Energiainfo.hu legfrissebb elemzését.

A 95-ös motorbenzin itthoni ára az Európai Unió 27 tagországa között a 11. helyet foglalja el az EU Weekly Oil Bulletin összehasonlító árai alapján. A benzin közel 20 százalékkal kerül többe Magyarországon, mint a legolcsóbb Bulgáriában és Romániában, azonban hasonló mértékben alacsonyabb a listavezető olasz vagy holland kutak díjtételeinél.

Drucker György, a szakportál vezető elemzője szerint a magyarországi benzinár 7-8 százalékkal alcsonyabb az EU-27 súlyozott átlagáránál. Az áramért az európai fővárosokban fizetendő összeg alapján Budapest a negyedik legolcsóbb, a londonival nagyjából egyező fajlagos áramárak (17,07 eurócent kilowattóránként) meghaladják az athéni, helsinki és párizsi árakat, de lényegesen elmaradnak a bécsi, amszterdami és római díjaktól.

Az UBS adatai alapján Magyarország lakosai a harmadik legalacsonyabb nettó órabérrel rendelkeznek az unióban, itthon átlagosan valamivel több mint 24 percet kell dolgozni egy liter 95-ös benzinért, míg Luxemburgban 3,7, Dániában 5,2, Ausztriában pedig valamivel több mint 6 perc ez az érték.

Száz kilowattóra áramért – ami nagyjából egy átlagos háztartás havi fogyasztásának fele – több mint négy óra nettó munkabért kell kifizetni Budapesten, míg Helsinkiben, Londonban vagy Párizsban nagyjából az óradíjnak megfelelő összeget.

Forrás: Index.hu
www.index.hu
Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *