14 milliárd forinttal növelte adósságát a lakosság júliusban

A jegybank statisztikája szerint júliusban tovább csökkent, és újabb válság előtti mélypontra zuhant a lakosság devizahitel-állománya, ezzel szemben forinthiteleknél 14 milliárddal volt több a felvétel, mint a törlesztés.

Tovább csökkent a lakosság devizahitel-állománya

2012 júliusában a háztartások hitelállománya 7340 milliárd forintot tett ki, ami előző hónaphoz képest 162,9 milliárd forinttal volt alacsonyabb – derült ki a Magyar Nemzeti Bank péntek reggel közölt adataiból. Ezen belül elsősorban a devizahitelek állománya csökkent, ami a forint júliusban is tartó erősödésének köszönhető: 137,3 milliárdos mérséklődést eredményezett ez. A forint euróval szembeni árfolyama ugyanis a június utolsó napján regisztrált 288,22-es szintről július utolsó napjára 278,73 forintra mérséklődött, míg a svájci frankkal szembeni árfolyam 239,88 forintról 232,06-ra csökkent.

Emellett 34,3 milliárd forinttal járult hozzá a zsugorodáshoz a tranzakciókból bekövetkező változás. A devizahitelek állománya előző hónapban is válság előtti szintre süllyedt – persze az év eleji végtörlesztés eredőjeként is -, a júliusi változások pedig újabb mélypontra lökték annak nagyságát: 4300,7 milliárd után 4129,1 milliárdról számolt be a jegybanki statisztika. “A változások egy része a késedelmes devizahitelek forintra váltására vezethető vissza: július folyamán megközelítőleg 2,4 milliárd forint értékű késedelmes devizahitel került átváltásra. A forintra átváltott késedelmes devizahitelek 25 százalékát a hitelintézetek elengedték, így a forinthitelek tranzakcióját az említett konverzió megközelítőleg 1,8 milliárd forinttal növelte” – derül ki a statisztika összefoglalójából.

Júliusban jobban szerettük a hiteleket

A forinthitelek júliusi 3210,8 milliárd forintos állománya összesen mintegy 8,6 milliárd forintos csökkenés eredménye lett, melyhez 14,5 milliárd forintos értékben tranzakciókból bekövetkező változások járultak hozzá. (Ebből 1,8 milliárd a fentebb említett devizahitel átváltás volt, így ha ezt levonjuk, akkor is 12,7 milliárd értékben voltak nettó hitelfelvevők a háztartások júliusban – vagyis ennyivel több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek). Ez az előző havi 6,8 milliárdos felvétel után jelentős növekedésnek mutatkozik. Tehát a háztartások hitelundora kismértékben mérséklődhetett az előző hónapokhoz képest, amihez mint az a jegybank hitelezési felméréséből kiderült, nagyban hozzájárulhatott az állami kamattámogatott hitelek elérhetősége is.

A nem pénzügyi vállalatoknál is a fentiekhez hasonló folyamatok zajlódtak a hitelek terén. A teljes állomány 168,3 milliárd forinttal 7077,9 milliárdra csökkent júliusban, amihez szintén a forint erősödéséből következő devizahitel-állomány zsugorodása járult a legnagyobb mértékben. A közölt 3789,1 milliárd ugyanis 210 milliárd forintos mérséklődés eredménye. A forinthiteleknél összességében 44 milliárd forinttal 3177,7 milliárd forintra emelkedett az állomány nagysága, ami szintén a nettó hitelvevői szerepnek köszönhető: 47,6 milliárd forinttal több hitelt vettek fel ugyanis, mint amennyit törlesztettek.

A devizabetéteket jobban szerették a háztartások a forintbetétnél

Összességében a lakosság betétállománya a tranzakciókból eredően 8,9 milliárd forinttal, az átértékelés miatt pedig 27,3 milliárddal csökkent a közölt 7502,5 milliárd forintra. Azonban amíg a forintbetéteknél kivonás történt, addig a devizabetéteknél 19,4 miliárd forinttal több pénz elhelyezését eszközöltek a háztartások, mint amennyit kivettek a bankokból. Mivel azonban az erős forint itt is állománycsökkentő hatással járt (27,3 milliárdos volt a mínusz), a fentebbi elhelyezés kevés volt ahhoz, hogy összességében növelni tudja a devizabetétek állományát.

A lakosság devizabetét-állománya így 8 milliárd forintos csökkenés után 979,4 milliárd volt, a forintbetétek állománya pedig 28,3 milliárddal volt alacsonyabb július végén az előző hónaphoz képest; 6523,1 milliárd.

Székely Sarolta

Forrás: Mfor.hu
www.mfor.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *