Világszinten is drága a magyar benzin

Bár az amerikaiak is a magas benzinár miatt panaszkodnak, nem ők fizetik a legtöbbet üzemanyagért, derül ki egy a vg.hu által idézett Bloomberg-felmérésből, amely az átlagjövedelmeket vetette össze a benzinárakkal.

A hírügynökség hatvan ország adatait vetette össze, ezen a listán az Egyesült Államok csak a negyvenkilencedik helyen szerepel, míg az első helyet Norvégia foglalja el. Ugyanakkor miközben Norvégiában a napi átlagkeresetnek mindössze a 3,7 százalékát kellett egy gallon (3,7 liter) benzinért kifizetni, addig Indiában egy gallon benzin ára 37 százalékkal magasabb, mint egy napi átlagkereset.

Jacob Corell, a Summit Energy szakértője szerint az amerikai vásárlók főként azért panaszkodnak a benzinárra, mert az sokat változik a piaci folyamatokkal. A norvég lakosok viszont annak ellenére fizetnek sokat, hogy ők Európa legnagyobb nyersolaj-exportőrei.

Magyarország a 22. helyen végzett, a listán egyébként a Közép-európai országol közül csak Szlovákiában drágább a benzin, mint nálunk. A 36 dolláros napi átlagkeresetünk 29 százalékát kell elköltenünk egy gallon benzin megvásárlásakor. Ezzel az kereseteket és benzinárakat párba állító rangsor 15. helyére kerültünk. Ausztria a 27., Csehország a 28., Lengyelország pedig a 32. helyet éri el a Bloomberg adatai szerint.

Norvégia után a benzin Törökországban a legdrágább, a dobogó harmadik helyén Izrael áll. A negyedik Hongkong, az ötödik Hollandia, őket sorrendben Dánia, Olaszország, Svédország és Görögország követi. A 10. helyen az Egyesült Királyság végzett.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *