Az oroszok pénzelnék a paksi bővítést?

A műszaki mellett finanszírozási megoldást is nyújtana az orosz állami atomenergia-cég, a Roszatom a paksi atomerőmű bővítéséhez, jelentette ki Kirill Komarov, a társaság vezérigazgató-helyettese a moszkvai Atomekszpo szakmai rendezvényen.

A jelenleg Oroszországban 9, az országon kívül pedig 19 atomerőművi blokkot építő társaság többféle konstrukcióban végzi a kivitelezést, az államközi hitelszerződések mellett van példa a teljes finanszírozásra is – ezek Komarov szerint az adott megrendelő igényeitől és lehetőségeitől függnek.

A vezérhelyettes szerint a paksi bővítésnél bármely kombinációra készen áll az orosz vállalat, amely jelenleg nem folytat hivatalos tárgyalásokat a magyar kormánnyal, tavaly azonban már volt előzetes konzultáció, a pályázók jelenleg a magyar fél lépésére várnak. Mint ismert, a kabinet a múlt héten közölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével és Németh Lászlóné, valamint Matolcsy György miniszter részvételével kormánybizottság áll fel az új paksi blokkok beruházásával összefüggő stratégiai döntések előkészítésére.

Az MVM Zrt. a jelenlegi tervek szerint 2023-ban indítja az első új paksi blokkot, a jelenlegi információk alapján a vonatkozó tendert még idén kiírják. A paksi bővítés előkészítését az ütemezés alapján 2017-ig kell befejezni, egy 1000-1200 megawattos blokk megépítése átlagosan mintegy öt évet vesz igénybe, az árak a megrendelői igények, a beépítendő technológia és biztonsági megoldások alapján erősen szóródnak, Komarov azonban a Napi Gazdaság kérdésére elmondta: jelenleg átlagosan 4-5 milliárd dollárba (mintegy 1400 milliárd forintba) kerül egy ezer megawattos nukleáris blokk építése. A kétblokkos paksi bővítés ezzel számolva nagyjából 3 ezer milliárd forintos beruházást igényelhet.

Csehországban a Roszatom a Skodával közösen indult a temelíni atomerőmű bővítését célzó tenderen, amelyen már idén döntés várható. A két cég alapította konzorcium ott egy klasztert hozott létre a lehetséges beszállítóknak, amelyek 60-70 százaléka cseh lehet. Magyarországon a jelenlegi információk alapján ennél valamivel alacsonyabb, de így is legalább 30 százalékos arányban juthat hazai beszállítókhoz a beruházás költségvetése. Az arány magasabb is lehet, főleg ha megszületik egy magyar-orosz kormányközi egyezmény a bővítésről – tette hozzá a cégvezető.

A Roszatom jelenleg is több ponton kapcsolódik a paksi atomerőműhöz – többek közt fűtőelemet szállít a TVEL nevű leánycégén keresztül, illetve az erőmű felújításában is részt vett, különböző berendezések szállításával. A Roszatom-leány gépgyártó, az Atomenergomash pedig 51 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft.-ben, amely most is beszállítója a Roszatom beruházásainak Oroszországban (az orosz-magyar vegyesvállalat 9 erőművi szivattyút szállít az épülő rosztovi atomerőmű III-as blokkjába, atomerőművi átrakógép-részegységeket a Leningrádi 2-es atomerőműbe, illetve nyolc szivattyút a kalinyingrádi területen épülő balti erőmű számára). A Roszatom 2030-ig hazájában 26, külföldön pedig 30 atomerőművi blokk létesítését tervezi.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *