Tovább gyorsult az infláció

A várakozásoknál rosszabb, 5,7 százalékos áprilisi inflációs adatot tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Az árindexet ezúttal az üzemanyagok drágulása húzta fel.

Az elemzők többsége 5,5 százalékos, azaz a márciusinak megfelelő mértékű éves szintű inflációt várt, míg a megelőző hónaphoz képest 0,7 százalékos emelkedést valószínűsítettek. A mostani adatban még nem jelent meg az Orbán–Barroso-paktum hatása, mivel az április vége felé született, így az azt követő csaknem 10 forintos eurógyengülés még nem épülhetett be az árakba.

Szintúgy a májusi inflációs adatban jelenik majd meg az utóbbi tíz napban végrehajtott kétszer tízforintos benzinárcsökkenés hatása, noha a szállítás és a kereskedelem számára e téren fontosabb gázolaj olcsóbbodása ennek a felét érte csupán el. Ez átmeneti csökkenést okozhat a félév vége felé haladva, ám a júliustól belépő telekomadó eddig ismeretlen árfelhajtó hatása ezt valamelyest ellenpontozhatja.

A belépő új terhek mindenképpen beépülnek a fogyasztói árakba, efelől legfeljebb a verseny árletörő hatására hivatkozó kormánynak vannak kétségei. A lényeg: a 3 százalékos inflációs cél elérése a jövő év első félévéről mindenképpen későbbre tolódik, arra már nem Simor András jegybankelnök bonthat pezsgőt, hiszen mandátuma márciusban lejár. Az idei infláció 5,6 százalék környékén, azaz az előrejelzettnél magasabban alakulhat az elemzők szerint, bár a bizonytalanságok miatt a becslések szórása nagy, 5,4-től egészen a 6 százalékig terjed.

Ami az áprilisi adatokat illeti: a fogyasztói árak 5,7 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Jelentős mértékben nőtt az üzemanyagok és a dohányáruk ára, a szolgáltatások az átlagnál kevésbé drágultak. A tartós fogyasztási cikkekért továbbra is kevesebbet kellett fizetni.

Egy hónap alatt – azaz 2012 márciusához viszonyítva – a fogyasztói árak 0,8 százalékkal növekedtek. Ezen belül az élelmiszerek szintén 0,8 százalékkal drágultak. Növekedett a tojás (11,7 százalék), az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – (1,5 százalék), a csokoládé, kakaó (1,2 százalék) és a párizsi, kolbász (1,1 százalék) ára. Árcsökkenés következett be a cukor (2,0 százalék) esetében.

A főcsoportok közül a ruházkodási cikkek árai emelkedtek a legnagyobb mértékben, 2,4 százalékkal, az ilyenkor szokásos szezonális változásoknak megfelelően. Az egyéb cikkek szintén átlag felett drágultak, 1,4 százalékkal, ezen belül a járműüzemanyagok ára 3,4 százalékkal nőtt.

A szeszes italok, dohányáruk áremelkedése (1,1 százalék) is meghaladta az átlagot. A szolgáltatások (0,5 százalék) és a háztartási energia (0,3 százalék) körében bekövetkezett áremelkedés átlag alatti volt, míg a tartós fogyasztási cikkek ára nem változott egy hónap alatt.

12 hónap alatt, 2011. áprilishoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 4,2 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt a tojás (62,1 százalék), a sertészsiradék (30,9 százalék), a csokoládé, kakaó (19,9 százalék), a kávé (15,7 százalék), a sertéshús (12,1 százalék) és a párizsi, kolbász (10,7 százalék) ára. Árcsökkenés következett be a liszt (16,0 százalék), az idényáras élelmiszerek (14,7 százalék) és a cukor (10,6 százalék) esetében. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 12,6 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára. Szintén átlag felett, 9,1 százalékkal nőtt az egyéb cikkek ára, ezen belül a járműüzemanyagoké 18,3 százalékkal, a gyógyszereké, gyógyáruké 3,2 százalékkal. A háztartási energia átlag feletti 7,0 százalékos áremelkedésén belül a palackos gáz 14,1 százalékkal, a távfűtés 11,7 százalékkal drágult.

A szolgáltatások esetében 4,2 százalék volt az áremelkedés mértéke, ezen belül a szemétszállítás 6,4, a csatornadíj 5,4 százalékkal drágult. A ruházkodási cikkek szintén átlag alatt drágultak (2,0 százalék), míg a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni tavaly áprilishoz képest.

Forrás: NOL.hu
www.nol.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *