Európa felkészül a drachmára

Európai jegybankok vezetői informális tárgyalásokat folytattak a drachma visszatérésének kezeléséről, miközben Görögországban tovább erősödik a megszorításokat elutasító Sziriza párt.

Technikailag kezelhető lenne a görögök távozása az eurózónából – jelentette ki Patrick Honohan, az Európai Központi Bank (ECB) kormányzó tanácsának tagja egy tallinni konferencián. A kilépés gyengítené az európai monetáris unióba vetett bizalmat, ezért nem kívánatos, de nem is fatális lépés, írja a Napi Gazdaság.

Európai jegybankok vezetői már elkezdtek tárgyalni a görög válságkezelés bukását követő teendőkről – mondta Per Jansson, a svéd Riksbank elnökhelyettese a Bloomberg tudósítása szerint. Az ECB vezetői már az év elején eldöntötték, hogy ad hoc alapon kezelnék a drachma visszatérését, ha erre kerülne sor; nem készítettek semmiféle sablont, mivel úgy vélték, hogy ez a fejlemény teljesen kiszámíthatatlan – tudta meg a hírügynökség az eurózónába tartozó országok jegybankjainak tisztviselőitől.

Európa ma sokkal felkészültebb Görögország esetleges kilépésének elviselésére, mint két éve volt – fejtette ki a hét végén Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa. Ha a görögök nem tartják meg adott szavukat, az az ő demokratikus döntésük lesz, de ennek következtében elvész a további pénzügyi támogatás alapja – vélekedett erről Jens Weidmann, a Bundesbank elnöke a Süddeutsche Zeitung szerint.

Egyedül Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter ütött meg enyhébb hangot: a Welt am Sonntagnak nyilatkozva azt mondta, el tud képzelni kiegészítő intézkedéseket a növekedés ösztönzésére, feltéve, hogy a görögök tartják magukat az elfogadott reformprogramhoz.

A görög  politikusok orosz rulettet játszanak az országgal – reagált az Ethnos görög szocialista napilap a múlt heti kormányalakítási kísérletek kudarcára. Az államfő legkésőbb a parlament csütörtöki megalakulásáig kísérletezhet azzal, hogy mégis rábírja a pártvezetőket a koalícióalakításra – ha nem sikerül, akkor június közepén új választások lesznek Görögországban.

Először az első három helyen végzett párt vezetőivel tárgyalt, ám az EU-IMF párossal kötött paktumot elutasító baloldali Sziriza elnöke, Alekszisz Ciprasz ezt követően is elvetette az együttműködést. Szerinte az EU csak blöfföl, amikor azzal fenyegetőzik, hogy a szerződés felrúgása Görögország eurózóna-tagságának végét jelentené. A BBC tudósítása szerint a Sziriza az elmúlt napokban elkezdte begyűjteni a három százalék körüli támogatással rendelkező, a megállapodást szintén elutasító kis pártok szavazóit, így az újabb választások egy a radikális baloldali párt és volt kommunista vezetője irányításával kialakuló paktumellenes blokk győzelmét hozhatják.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *