Átláthatóbbak lettek a hitelek

A bankok átálltak a referencia-kamatokra, de a hitelek még a tavaszi akciókkal együtt is drágák.

 

Az OTP március végén indította a Tavaszi díjkedvezményes akcióját, ennek keretében a forint jelzáloghitelek és lakáshitelek felvételénél az értékbecslési díjat utólagosan visszatérítik az ügyfeleknek, a közjegyzői díjat a bank fizeti meg, a kezdeti költségeket, például a folyósítási díjat és a szerződéskötési jutalékot pedig elengedi a bank – tájékoztatta az Indexet a bankráció.hu szakportál. A bank hirdetménye szerint (amit legutóbb április 1-jén módosított) az akció április 20-ig minden befogadott hitelkérelemre jár.

Ezzel szinte az összes kezdeti költséget a bank fizeti meg, egyedül a 30 ezer forintos értékbecslési díjat kell előre fizetni, de azt is visszatérítik. (A földhivatalnak fizetendő jelzálog bejegyzési díjat, ami 12 600 forint, illetve a tulajdoni lap kikérést az ügyfélnek kell kifizetni.) A hitelek azonban még így is borzalmasan drágák: az akcióval a korábbi 16,28 százalékos THM 15,59-re csökken, a lakáshitelek 14,47 százalékos THM-mel kaphatok.

Az Aegonnál is olcsóbbak az ingatlanhitelek, eddig átlagos jövedelemmel 12,25-15,38 százalékos TMH mellett lehetett eladósodni, ez március végén 11,25-15,05 százalék közé csökkent. A cégnek továbbra is tart a Takarnet-díj elengedésére és az értékbecslési díj visszafizetésére vonatkozó akciójuk.

Itt vannak a referenciakamatok

Az Aegon új hirdetményében szétválasztja tünteti fel a referenciakamatot és a kamatfelárat (ez az ügyfélminősítés függvényében változik), és más bankok is követik a példáját, amit egyébként egy törvény is előír a pénzintézeteknek.

Az Erste is a 6 havi BUBOR-hoz (a budapesti bankközi kamatlábhoz) viszonyítva áraz, ezzel itt is átláthatóbb lett az ügyfeleknek, hogy miért mennyit fizetnek, illetve jobban tudják majd követni a kamatváltozások indokoltságát is. Az Erstében a jövedelemutalásért 2 százalékos kamatfelár-kedvezmény jár, és csak a mindenkori nettó minimálbér utalása szükséges. Ez elég az akciós hitelekhez is: jövedelemutalás esetén lakáscélú hitelnél 14,31 százalék, szabad felhasználásúnál pedig 15,34 százalék a THM.

Az UniCredit az utolsó bankok között volt, amely még nem referenciakamathoz árazott hiteleket kínált. Ez április másodikától részben megváltozott, mivel az 1 éves kamatperiódusú hiteleit a bank már 12 havi BUBOR-hoz árazza.

Továbbra is elérhetőek a 3-5 vagy 10 éves kamatperiódusú lakáscélú és szabad felhasználású hitelek (ez utóbbi kategória a piacon ritkaságnak számít), ezek azonban nem referenciakamathoz vannak árazva (a törvényi rendelet erre a rögzített kamatperiódusnál nincs is szükség).

A bank úgy alakította ki a kamatfelárakat, hogy a kamatok nem változtak. Egyedül a THM-ek emelkedtek meg kismértékben a hitelek egy részénél, mivel a díj-visszatérítési akció megszűnt. A lakáscélú, induló költségek nélküli, egy éves kamatperiódusú hitel 12,83 százalékos hiteldíj mutatója 12,94 százalékra nőtt, a szabad felhasználású hitelé pedig 13,86 százalékról 13,98 százalékra emelkedett. Továbbra is elérhető az aktív kedvezmény, ezzel fél százalékos kamatkedvezményt kaphatunk a futamidő végéig, ha legalább havi 150 ezer forint érkezik a számlára és 15 ezret költünk a bankkártyánkkal minden hónapban.

Az MKB Banknál is bevezették a referencia kamathoz történő árazást, a 3 vagy 12 havi BUBOR-t tekintik báziskamatnak, amihez hozzáadódik az ügyfélminősítés függvényében meghatározott kamatfelár. A  kezelési költség megszűnt, a szerződéskötési díjat viszont csak akkor engedi el a bank, ha legalább 3 millió forintunk van a számlánkon.

A kedvezőbb kamatfelárakat kínáló Kiemelt kondíciós hitelek feltétele a havi törlesztőrészletet az 50 ezer forintnál nagyobb jövedelemutalás, valamint rendszeres bankkártya használat és havi két csoportos beszedési megbízás. Lakásvásárlási hitelük THM-értéke normál kondíciókkal 14,67 százalék, kiemelt kondíciókkal 13,18 százalék.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *