Újabb adó bevezetését fontolgatja a kormány

Jövőre bevezethetik a pénzügyi tranzakciós adót – írja az Origo meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva. Hogy pontosan milyen pénzügyi műveletek után és mekkora adót kellene fizetni, az a lap szerint legkorábban a mai kormányülésen kristályosodhat ki.

A lapnak nyilatkozók szerint az adóból 50-100 milliárd forint szedhető be, attól függően, hogy mi után és mekkora terhet kellene fizetni.

Ha csupán a rövid időtávú tőzsdei, devizapiaci tranzakciók után vetnék ki az adót – ahogyan eredetileg, tavaly ősszel az EU vezetői is tervezték -, akkor 50 milliárd körül mozoghat majd a  pluszbevétel. Ha viszont a banki átutalások vagy akár a számlavezetés után is szeretne pénzt szedni az állam, akkor a 100 milliárd forint sem elképzelhetetlen.

Az elképzelés azért is érdekes, mert sok munkavállalót munkahelye kötelez a folyószámlavezetésre, a devizaspekuláció megadóztatásának pedig valószínüleg csak akkor lenne értelme, ha azt minden országban bevezetnék, különben a kereskedők külföldön nyitnának számlákat. A “deviaspakulánsokat” megadóztatni ezen felül azért is lenne mókás, mert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének egy tavalyi felmérése szerint minden magyar online forexező átlagosan 744 ezer forint veszteséget realizált.

Vámosi: károkat okozna

Ha egyedüliként bevezetjük a pénzügyi forgalmi adót, az azt fogja eredményezni, hogy bizonyos tranzakciók elhagyják az országot, így bár bevételt hoz, de közben károkat okoz az adó, mondta múlt héten Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában. Vámosi Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Heti Válaszban megjelent publicisztikájára reagált. Matolcsy arról írt, “be kell vezetnünk a pénzügyi forgalmi adót”.

Az adószakértő óvatosságra intett a bankok további adóztatásával, mivel a többletterheket végső soron a hitelfelvevők és a betétesek fizetik meg. Ráadásul minél drágább a banki szolgáltatás, annál nehezebb lesz könnyen hitelhez jutni, ami nem segíti a gazdaság előremozdítását.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *