Beindult a Mercedes-gyár

Megindult a termelés a Mercedes-Benz új kecskeméti személyautó-gyárában. Dieter Zetsche, a Daimler AG igazgatója a gyár avatása alkalmából csütörtökön tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a gyár dolgozóinak létszámát háromezerre növelik a kompakt-autó osztály generációjának újabb modellje iránt jelentkező kiemelt érdeklődés miatt.

A Daimler AG igazgatója hangsúlyozta: a tervek szerint évi 100-120 ezer gépkocsit gyárt a kecskeméti gyár, így a németországi, rastatti gyárral együtt most már elegendő a kapacitásuk arra, hogy kielégítsék a vevői igényeket a prémium-kompakt kategóriában is.

Dieter Zetsche bejelentette: az új B-osztály személygépkocsijaira több mint százezer rendelés érkezett eddig. A kecskeméti gyár a rastatti gyárral működik együtt, amely a Mercedes-Benz kompaktjármű szegmensének kompetenciaközpontja. Magyarországon a Mercedes-Benz A- és B-osztály utódgenerációját képviselő négy modell közül kettőt gyártanak kezdetben.

Mint azt korábban megírtuk, a gyárépítés Magyarország történetének egyik legnagyobb zöldmezős beruházása, amely a közvetlen foglalkoztatottakon kívül a beszállítói körben további nagyából tízezer munkahelyet teremt, és a becslések szerint fél százalékkal járulhat hozzá a magyar GDP-hez.

A Daimler 2009 elejére vette meg Kecskemét déli határában a gyárépítéshez szükséges 441 hektáros telket, amiért 9 milliárd forintot fizetett. Az ügyből később per lett, miután az ingatlanok egy részét kecskeméti földtulajdonosoktól – akik végül elbukták a pert – nem sokkal a beruházás előtt megvásárolták, majd 36 százalékos haszonnal adták tovább. A gyár alapkövét 2009 őszén tették le, az építkezésben részt vevő alvállalkozók egy részét azonban a tavaly próbagyártás idejére sem fizették ki (nem a Daimler, hanem a generálkivitelező). Az első magyar gyártású Mercedesek tavaly október végén jelentek meg.

A kecskeméti a Daimler-Benz első kelet-európai gyártelepe. A logisztikailag kedvező helyszín a várostól délre, az M5-ös autópálya, az 5-ös és a várost délen elkerülő 54-es és 44-es utak mellett található. Az üzem létesítése összefüggésben áll azzal, hogy a Mercedes-Benz kompakt autó modelljeinek számát a meglévő kettőről négyre tervezi növelni.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *