Építőipar: kiútkeresés és nadrágszíjhúzás vár a cégekre

Az építőiparnak a gazdaság egyik húzóágazatának kellene lennie, de már a válság előtt sem volt nagyon erős. Most pedig a szektor szinte minden ágazata szenved, az mfor.hu által megkérdezett szakember szerint a támogatott lakáshitelek újbóli bevezetése is csak részintézkedés lehet a jelenlegi magas kamatszintek mellett.

Szinte a teljes szektor szenved

“Korábban a mély- és útépítések, a felújítások, a kereskedelmi fejlesztések és a lakásépítések jelentették a magyar építőipart. Ezek közül most a lakásépítés az elmúlt évtizedek legrosszabb időszakát éli, talán valamikor a huszadik század első felében volt példa utoljára ilyen kevés lakásépítésre, és a többi terület is kínlódik” – mondta az mfor.hu kérdésére Illy Gábor, a Baumit ügyvezetője.

A kormány tervei szerint az építőipar helyzetét is javíthatja az, hogy az idei évtől újra lehet majd igényelni lakáshiteleket állami kamattámogatással. Illy Gábor szerint azonban amíg a bankok maguktól nem kezdenek el ilyen projekteket ismét finanszírozni, addig a támogatott lakossági hitel csak rész intézkedés lesz. “Hozhat pluszban 500-1000 lakásépítést, de drámaian nem javítja majd az építőipar helyzetét” – véli.

Az elmúlt hónapokban sok szakember a plázastop miatt féltette az építőipart a további visszaeséstől, a Baumit ügyvezetője szerint azonban ez a szabályozás sem fogja nagyban befolyásolni a szektor helyzetét, mivel a finanszírozás hiánya miatt már egyébként sem épültek volna nagy számban bevásárlóközpontok.

Panelprogram: “zárt klubbá” alakul?

“Az elmúlt években a panelprogram jelentett egy kis pluszt az iparág számára, azonban ebből csak a vállalatok egy szűk szakmai köre részesedett, nagyjából 20-50 kivitelező cégre korlátozódott a megrendelések többsége” – véli a Baumit ügyvezetője. Hozzátette: a korábbi panelprogram elsősorban a homlokzati felújításra fókuszált, míg most komplex épületenergetikai felújításokra írnak ki pályázatokat, ami mindenképpen pozitívum.

Fontos változás még, hogy a jelenlegi felújítási pályázatokon csak úgynevezett minősített kivitelezők vehetnek részt, ami Illy Gábor szerint a minőség jelentős javulását hozhatja, ebből a szempontból tehát pozitív. Ugyanakkor félő, hogy ez oda vezethet, hogy kialakul egy “zárt klub” a kivitelező cégeken belül, és a megrendelések nagy részét ők nyerik majd el.

Az építőanyagokat gyártó Baumit vezetője szerint ugyanakkor az szintén jót tehet a szektornak, hogy a hírek szerint uniós források bevonásával megkezdődhet a középületek komplex energetikai felújítása is.

Össze kell húzni a nadrágszíjat

A szakember hozzátette: évek óta nagymértékű lánctartozás párosul a nehéz helyzethez, aminek az egyik kiváltója sajnos maga az állam avval, hogy a megrendelt állami beruházásokat sem fizeti ki mindig időben. Szerinte átfogó megoldást nehéz találni a lánctartozások, körbetartozások problémájára, de már az is előrelépés lenne, ha az egyes közbeszerzések esetében meglenne a szükséges forrás arra, hogy az állam által megrendelt és ténylegesen elvégzett munkákat időben ki is tudják fizetni.

“A jelenlegi helyzetben az építőipari cégek kénytelenek összehúzni a nadrágszíjat, spórolni, ahol tudnak. A költségek csökkentése mellett mindenki igyekszik azokra a szegmensekre koncentrálni, melyekben lehet még fantázia” – véli Illy Gábor. Szerinte ilyen lehet például a lakásfelújítások piaca, ahol viszont az jelent problémát, hogy nagy a feketemunka  és számla nélküli szolgáltatások aránya, a legtöbb embert ugyanis nem érdekli a minőség és a technológia, csak a minél alacsonyabb ár.

A Baumit vezérigazgatója hozzátette: egyelőre cégük is a lakásfelújítási piacban lát fantáziát, elsősorban a saját ingatlanok saját forrásból történő energiahatékonysági felülvizsgálata lehet menekülőút a cégek számára a mostani nehéz helyzetben.

Beke Károly

Forrás: Mfor.hu
www.mfor.hu

 

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *