Simor: jobban benne vagyunk az euróövezetben, mint egyes euró-tagállamok

Olyan megoldást kell találni az euróövezeti válságra, amely nem sújtja az euróövezeten kívül államokat – mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a bécsi Euromoney pénzügyi konferencia kerekasztal-beszélgetésén szerdán.

Az MNB elnöke kifejtette: egyes kelet-közép-európai államok, mint amilyen Magyarország is, mélyebben integrálódtak az euróövezetbe, mint néhány, az euróövezet perifériájához tartozó állam. A válságmegoldó intézkedéseket az ilyen államokkal együttműködésben kell meghozni – tette hozzá.

Simor András szerint a válságkezelés során sokkal inkább a költségvetési fenntarthatóságról kellene beszélni, mintsem a költségvetési fegyelemről. Kifejtette: olyan szabályok kellenek, amelyek hozzájárulnak a munkahelyteremtéshez, innovációt, javuló versenyképességet és bizalmat serkentenek.

Az MNB elnöke szerint stabil, kiszámítható környezet szükséges. Minden piaci szereplő vállal kockázatokat, de nem szabad, hogy ezek a kockázatok jogi vagy szabályozói kockázatok legyenek – tette hozzá.

A magyar jegybankelnök az euró bevezetéséről úgy vélekedett, az alapvető kérdés nem az, hogy csatlakozzon-e Magyarország a közös pénznemhez, hanem hogy mi a legjobb időzítés.”Valószínűleg meg kell várnunk, hogy kiderüljön, beválnak-e az euróövezet jelenlegi problémáira tett megoldási kísérletek.” Emellett Magyarország rendelkezik azzal az előnnyel, hogy levonja a tanulságokat az euróövezet korábbi bővítéseiből és akkor csatlakozzon, amikor a gazdaság felkészült erre – tette hozzá.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke a vita után, a jegybank függetlenségét firtató újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, a nemzeti bank “nem lehet más, mint független”. “A válasz egyértelmű. Az EU tagjai vagyunk, az EU előírja a jegybank függetlenségét, és a magyar törvényhozás is előírja azt” – fogalmazott. “Élénk viták voltak a kormány és az Európai Bizottság között. Több kormánytag, köztük a miniszterelnök is kijelentette, hogy a kormány tiszteletben fogja tartani a nemzeti bank függetlenségét. Nem tehetek mást, mint hogy hiszek a miniszterelnöknek” – mondta Simor András.

Forrás: Privátbankár.hu
www.privatbankar.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *