Magyar utat ajánlanak az USA-nak: a bankok nyeljék le a lakosság adósságát

Sok szakértő szerint azzal lehetne kimozdítani a holtpontról az USA vergődő gazdaságát, ha a bankok és a pénzintézeti kötvények tulajdonosai leírnák a lakosság adósságának jó részét. Az így felszabadított vásárlóerő magával ragadná a gazdaságot.

Az amerikai lakkosság három évvel a világválság kitörése után továbbra is mélyen eladósodott, és igen hosszú időre lehet szükség ahhoz, hogy ez a helyzet enyhüljön. Ezért sok közgazdász radikális lépést, jelentős adósságkönnyítést ajánl – derül ki a Reuters elemzéséből.

Neves szakértők is úgy látják, hogy a bankok, a kötvénytulajdonosok és a fogyasztói érdekvédelmi szervezetek részvételével lebonyolítható egy tárgyalássorozat, amelynek eredményeként elengednék a tartozások jelentős részét és a hitelezők lenyelnék a veszteséget. “Cserébe” a felszabaduló vásárlóerő fellendítené az amerikai gazdaságot, mindenki örömére és hasznára.

A állam majdnem tehetetlen

A pénzügyi válság kitörését követően a kormányzat számos bank és nagyvállalat megmentésével, illetve különféle ösztönzőcsomagokkal próbált életet lehelni a gazdaságba – mérsékelt sikerrel. A depressziót egyelőre elkerülték, de a növekedés gyenge. A háztartások adóssága – 71 százalékban lakáshitelek, továbbá hitelkártya-tartozások, diákhitelek – a GDP 100 százalékáról 90-re csökkent, ám történelmi összehasonlításban még ez is magas.

Az esedékes lakossági tartozás értéke a 2008. harmadik negyedévi 12,5 ezer milliárd dollárról csak 11,4 ezer milliárdra esett. A “sima” recessziók és a 2008-as válság közötti legnagyobb különbség, hogy a lakosság eladósodottsága nem csökkent – állapította meg Kenneth Rogoff, a Harvard Egyetem professzora, az IMF korábbi vezető közgazdásza. Szerinte ezért ezt a korszakot a “második nagy visszaesésnek” nevezhetjük.

A kilátástalanság kreatív ötletekért kiált

Az ötletet egyesek “adósság évfordulónak” nevezik, utalva arra, hogy a bibliai korban Izraelben 50 évente elengedték a felhalmozódott tartozásokat. Az ügy mellett nem csak független szakértők hanem intézményi befektetők is érvelnek, belátva, hogy kreatív megoldásokra van szükség a mostanra kilátástalanná vált gazdasági helyzet megoldásához.

A befektetők puhuló álláspontját indokolhatja, hogy az első félév végén 1,6 millió lakás tulajdonosa nem tudta törleszteni hitelét vagy ingatlana már árverezés alatt állt. 10,9 millió háztartás – a lakással rendelkezők 22,5 százaléka – nézett szembe azzal, hogy tartozása magasabb volt otthona piaci értékénél. A CoreLogic piackutató cég szerint az utóbbiak száma 11,5 millióval tetőzött 2009 negyedik negyedévében, és ez nem a lakásárak emelkedése, hanem az árverések növekedése miatt mérséklődött.

Ezt a kását sem eszik olyan forrón

Nem mindenki ért persze egyet a nagy adósságcsökkentéssel. Az ellenzők első érve természetesen a morális kockázat, nevezetesen, hogy egy ilyen lépés megjutalmazná azokat, akik felelőtlenül vettek fel hitelt. A bankok és a kötvénytulajdonosok sem rajonganak azért az ötletért, hogy jelentős veszteséget könyveljenek el. Az intézményi befektetőknek, köztük nyugdíjalapoknak és a hedge fundoknak kötelezettségeik vannak befektetőikkel szemben, amiket teljesíteniük kell.

A pénzintézetek maguk is adósok: jövőre 307,8 milliárd dollár lejáró kölcsönt kell törleszteniük vagy új hitelből kifizetniük szemben az idei 182 milliárddal – derül ki az S&P adataiból. Eközben a szigorúbbá váló pénzügyi szabályozás miatt emelniük kell saját tőkéjüket és a tőkeáttételes hitelből korábban végrehajtott felvásárlásokhoz felvett kölcsönök is mostanában járnak le. Az S&P szerint az utóbbi miatt 2013-14-ben 502 milliárd dollár spekulatívnak minősíthető adósság törlesztésével néznek szembe. Eközben a gazdaság gyengélkedése miatt nehezen jutnak profithoz.

A kormány senkit sem fog kényszeríteni

A kormány eddig nem próbálta semmire sem rávenni az adósokat és a hitelezőket, két önkéntes programot indított, amelyek keretében a felek megállapodhattak szerződésük módosításáról. A pénzügyminisztérium szerint ezzel a lehetőséggel 790 ezer ügyfél élt, az adósok átlag 525 dollárral tudták csökkenteni havi törlesztőrészletüket. Ugyanakkor a könnyítést általában a jó ügyfelek tudták elérni, nem a bajban lévők.

A Reuterstnek nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő kormányzati források szerint a Fehér Ház támogatná a törlesztésképtelen adósok terheit enyhítő – azaz a jól célzott – hitelcsökkentést, de nem fogja kényszeríteni a bankokat vagy a kötvénytulajdonosak arra, hogy elfogadják követelésük mérséklését. Egy adósságátütemezési procedúrát csak a kongresszus hagyhatna jóvá, amelynek alsóházában az ellenzék van többségben.

Forrás: Napi.hu
www.napi.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *