Tényleg csak a nyugdíjvagyonunk menti meg a költségvetést

Meddig lesz elég?

Meddig lesz elég?

Az első félévben majdnem 2000 milliárd forint volt a kormányzati szektor többlete, ez azonban szinte teljes egészében a magánnyugdíjpénztári vagyon átadásának volt köszönhető – derül ki a friss adatokból. A második negyedévben már a GDP 4,1 százaléka volt a hiány, vagyis a nyugdíjpénzek nélkül megint bajban lennénk.

1940 milliárdos többlet

A kormányzati szektor az első félévben 1940 milliárd forintos többlettel rendelkezett, a magánnyugdíjpénztári vagyon átadásával a szektor bevétele 8464 milliárd, kiadása pedig 6524 milliárd forint volt – közölte a KSH hétfő reggel. A második negyedévben azonban már 288 milliárdos hiányt hozott össze a büdzsé, ami a GDP 4,1 százalékának felelt meg. Ebből az látszik, hogy a nyugdíjpénztári vagyon nélkül ugyanúgy 4 százalék felett lehetne a deficit, mint tavaly, ez pedig ismét nem túl jó hír 2012-re nézve.

2011 első félévében a magán-nyugdíjpénztári vagyonból – a reálhozam és tagdíj-kiegészítés kivételével – a kormányzati szektor bevételeként a nemzeti számlák rendszerében 2677,7 milliárd, illetve 32,0 milliárd forint ezzel kapcsolatos egyéb bevétel elszámolása történt meg. A nemzeti számlák rendszere (ESA95) módszertani előírásai alapján összeállított adatok szerint – itt és a továbbiakban a magán-nyugdíjpénztári vagyon átadása nélkül – a kormányzati szektor bevétele 5754,5 milliárd, kiadása 6523,8 milliárd, hiánya 769,3 milliárd forint volt, ez utóbbi a GDP 5,5 százaléka. A 2010. I. félévi adatokhoz képest a hiány 25,4 milliárd forinttal magasabb, GDP-arányosan azonban 0,1 százalékponttal alacsonyabb – közölte a statisztikai hivatal hétfő reggel.

A magánnyugdíjpénztári vagyon azonban csak egyszeri bevételként jelenik meg az idei büdzsében, többek között ezért van szükség jövőre jelentős kiigazításra. A 2012-es költségvetés első tervének bemutatásakor múlt pénteken 1000 milliárd forintos egyenlegjavulásról beszélt Matolcsy György. Ha ezt teljesíteni tudja a kormány, akkor tartható lehet a jövő évre vállalt 2,5 százalékos deficit, azonban a szakembereknek inkább azt illetően vannak kétségeik, hogy ezt a kiigazítást sikerül-e valódi intézkedésekkel alátámasztani.

Nagyon visszaestek az adóbevételek

Az idei év első hat hónapjában 0,9 százalékkal csökkentek a költségvetés bevételei az egy évvel korábbi szinthez képest. Ezen belül a jövedelemadó-bevételek 21,4 százalékkal estek vissza az év elején bevezetett egykulcsos családi adózás miatt. Hat hónap alatt összesen 832,8 milliárd forintnyi jövedelemadó folyt be a kasszába a tavalyi 1039,1 milliárd után. Mindez azt támasztja alá, amit már korábban is tudni lehetett: az év elején bevezetett adóváltozások nagyságrendileg 400 milliárd forintot hagynak idén az emberek zsebében.

A társadalombiztosítási hozzájárulások fél év alatt 15,3 százalékkal nőttek, ami egyrészt a nyugdíjjárulék emelésének, másrészt pedig az állami nyugdíjrendszerbe visszalépett volt magánnyugdíjpénztári tagok befizetéseinek köszönhető. Ők ugyanis ezentúl az államnak fizetik teljes járulékukat, sőt egy évig átmenetileg azok járulékát is átirányították, akik a maradás mellett döntöttek.

Csökkentek a büdzsé áfabevételei is az első félévben: a tavalyi 1186 milliárd után most 1136 milliárd folyt be ezen a soron. Ez elsősorban a kiskereskedelmi forgalom visszaesésével magyarázható.

Visszafogták az egyéb kiadásokat

A kiadásokat vizsgálva az derül ki, hogy elsősorban az “egyéb kiadásokat” fogta vissza a kormány, főleg a második negyedévben. Az első három hónap 611,6 milliárdos adata után ezen a soron 482,9 milliárd forint látszott április és június között. Fél év alatt az egyéb bevételek 1094,5 milliárdot tettek ki a tavalyi 1076,9 milliárd után, vagyis még a második negyedéves visszafogott költekezés is csak arra volt elég, hogy csökkenjen a túlköltekezés mértéke tavalyhoz képest.

A kormányzati beruházások szintén jelentősen emelkedtek a második negyedévben, az első negyedév 114,2 milliárd forintja után 183,5 milliárdot tettek ki. Az első félév 297,7 milliárdos beruházásai azonban még így is elmaradtak az előző év hasonló időszakában tapasztalt 315,5 milliárdtól.

Pénzbeni társadalmi juttatásokra fél év alatt 2160 milliárd forintot fizetett ki a költségvetés a tavalyi 2118,1 milliárd forint után. Ezen a soron 2012-től a kormány tervei szerint jelentős csökkenés lesz tapasztalható, ugyanis felülvizsgálják majd a rokkantnyugdíjakat, illetve már az idén megszüntették a korkedvezményes nyugdíj lehetőségét.

Beke Károly

Forrás: Mfor.hu
www.mfor.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *