Az ország, aminek két hónapra van pénze

Forrás: harsona.info

Forrás: harsona.info

Sikertelen volt a görög kormány és az ellenzék egyeztetése arról, hogy nemzeti együttműködésben folytassák az ország gondjainak orvoslását. Miközben nő a társadalmi ellenállás a megszorításokkal szemben, Athén kifut az időből, hogy megoldja a válságkezelés legsürgősebb feladatait.

Elkerülhetetlenül belpolitikai válsággá mélyül Görögország adósságválsága – írja a Napi Gazdaság a hétvége eseményei nyomán. Miután kudarcot vallott a kormánypárt és az ellenzék második egyeztetése is az ország egyre súlyosabb fizetési problémáinak közös kezeléséről, Georgiosz Papandreu miniszterelnök leszögezte, hogy a szocialista kormány kitölti 2013-ig szóló mandátumát. A tanácskozás előtt felmerült, hogy előrehozott választásokkal kellene új felhatalmazást kérni a további elkerülhetetlen megszorítások végrehajtására.

A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta: továbbra is lát esélyt a felek megegyezésére. Ez nem látszik sanszosnak annak tükrében, hogy a három és fél órás pénteki egyeztetés után Antonisz Szamarasz, az ellenzéki konzervatívok vezetője kijelentette, az újabb megszorítások agyonnyomnák a görög gazdaságot és lerombolnák a társadalmat. A kormány 6,4 milliárd euró értékű új intézkedéscsomagot fogadott el, hogy tartani tudja az idei költségvetési hiánycélt és további 22 milliárdos kiadáscsökkentésről és adóemelésről szóló döntést készít elő júniusra. Utóbbira azért lenne szükség, hogy 2015-re a GDP egy százaléka alá szoríthassák a deficitet.

Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa eközben tovább fokozta az Athénra nehezedő nemzetközi nyomást: kijelentette, hogy csalódottan vették tudomásul a kormány és az ellenzék egyeztetésének kudarcát, ám figyelmeztetik a görögöket, hogy kifutnak az időből, mihamar dűlőre kell jutniuk abban, milyen áldozatokat hoznak az EU-IMF páros hitelprogramjának folytatása érdekében.

Az IMF jelezte, hogy egyelőre nem látja biztosítottnak hitele visszafizetését, ezért a tavaly elfogadott 110 milliárd eurós keret következő, júniusban esedékes részletének átutalásához nem járul hozzá. A hiányzó pénzt az unió pótolhatná, de kétséges, hogy hozzájárulna-e ehhez Németország, Hollandia és Finnország. Eközben Athén bejelentette, hogy júliusban kifut saját forrásaiból.

Az IMF cáfolta azt a hét végi német lapértesülést, miszerint a Valutaalap Athénban tárgyaló delegációja azt találta volna mondani, hogy Görögország nem tudja teljesíteni fiskális céljait. Christine Lagarde, az IMF vezetői posztjáért induló francia pénzügyminiszter azt nyilatkozta, hogy Görögországnak – amely komoly erőfeszítéseket tett a nemzetközi támogatás elnyerése érdekében – segítségre van szüksége.

Lagarde elfogadhatatlannak minősítette az ország hiteleinek átütemezését. Az EU–IMF-hitel folyósításának egyik feltétele a privatizáció felgyorsítása, ám az eladósorba került görög állami vállalatok dolgozói ellenzik a tervet, és elkezdték megszervezni tiltakozásaikat. A szakszervezetek júniusra újabb általános sztrájkot terveznek a megszorítások ellen. Idén ez lesz a harmadik ilyen megmozdulás

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *