Reform az egészségügyben: sokaknak lehet drágább a gyógyszer

Mi az ára?

Mi az ára?

A gyógyszerkassza majdnem 350 milliárdos költségvetéséből 2013-ra 120 milliárdot vonna el a kormány. A hírek szerint a teher nagy részét a gyógyszergyártók kapnák a nyakukba, azonban a szakemberek szerint ekkora megtakarításhoz a lakosság terheit is emelni kell.

Cikksorozatunk mostani részében a Széll Kálmán Terv újabb területét vesszük elő: az egészségügy, azon belül is elsősorban a gyógyszerkassza finanszírozásáról lesz szó. Erről a területről a kormány már jövőre elvonna 83 milliárd forintot, majd ezt fejelné meg további 37 milliárddal 2013-ban, így akkor már 120 milliárddal javulna a költségvetés egyenlege.

Gyógyszertámogatásban a régió felett

“Ma Magyarországon az egészségügy a betegségből indul ki ahelyett, hogy az egészségre koncentrálna. Miközben arányait tekintve összesen kevesebb közpénzt költünk erre a területre, a gyógyszerek támogatására fordított forrásaink messze meghaladják a régió átlagát” – olvasható a Széll Kálmán Tervben.

A kormány szerint a fő probléma az, hogy rossz szerkezetben és indokolatlan mennyiségben fogynak a támogatott gyógyszerek. Emiatt pedig a gyógyszerkassza kiadásainak fedezetére hitelt vesz fel az állam, ez a pénz pedig “egy átláthatatlan és korrupt rendszeren keresztül a gyógyszergyártókhoz kerül”.

Orbánék már tavaly tavasszal a kormányprogramban azt tűzték ki célul, hogy többéves megállapodások szülessenek az Egészségbiztosítási Pénztár és a gyógyszergyártók között, melyek lehetővé teszik a betegek és az OEP terheinek csökkentését. Emellett cél volt a generikus program támogatása és a magas marketingköltségek leszorítása.

“Fontos, hogy az egészségügy finanszírozása a jelenleginél egyszerűbb, kiszámítható, évekre előre tervezhető legyen. Meg kell teremteni, hogy az egészségügyi szolgáltatásokat értékükön, eredményorientáltan finanszírozzuk” – állt a kormányprogramban.

“Át kell alakítani a gyógyszertámogatás rendszerét úgy, hogy a gyógyszerek ára ne emelkedjen, de az adófizetők pénzéből kevesebbet kelljen költeni rá. Mindezt egy többlépcsős folyamatban kell elvégezni, a támogatások korrupt és átláthatatlan jellegét fel kell számolni” – írja a Széll Kálmán Terv. A gyógyszergyárak extraprofitjához ezentúl nem járul hozzá feleslegesen a magyar adófizetők pénze – teszi hozzá a kormány.

Nem lehet csak a gyógyszergyártókra ráverni

Az idei költségvetésben 343,5 milliárd forint szerepel a gyógyszerkassza kiadásainak előirányzataként, ebből szeretne a kormány két éven belül 120 milliárdot lefaragni. Ráadásul mindezt úgy, hogy ne emelkedjenek a lakosság terhei.

Az már a büdzsében is szerepel, hogy kívánatos lenne a generikus árverseny erősítése és a generikus gyógyszerek árának további csökkenése, ami megtakarítást hozhatna az egészségkassza számára is. Ez azonban valószínűleg kevés lenne a 120 milliárdos karcsúsításhoz, legfeljebb merész álom az árak harmadával történő leszorítása.

A fentiek miatt mostanra valószínűleg a kormány is tisztában van azzal, hogy az egyenlegjavulást nem lehet a gyógyszerárak változatlanul hagyásával elérni. Korábban már voltak olyan pletykák, melyek szerint a 120 milliárd 70 százaléka terhelné a cégeket 30 százaléka pedig a lakosságot. Egyelőre hivatalos verzió nincs, azonban a hétvégén kiszivárgott egy olyan kormánypárti javaslat is, mely szerint aki orvosi utasításra sem hagy fel egészségtelen életmódjával, például nem fogy le, vagy nem teszi le a cigarettát, az a jövőben búcsút mondhat gyógyszerei tb-támogatásának.

A gyógyszergyártók egyébként jelenleg is fizetnek az államkasszába: az idei költségvetés szerint egyrészt 12,5 milliárd forintot, másrészt pedig a gyógyszergazdaságossági törvény alapján további 31 milliárdot. Még a reformok bejelentése előtt a Népszabadság úgy értesült, hogy a kormány tervei szerint emelkednének az orvoslátogatói díjak, melyeket szintén a gyógyszergyártók fizetnek meg, erre is szükség lenne ahhoz, hogy a 120 milliárdos megtakarítás összeálljon. Kérdés, hogy a megnövekedő terhekből mennyit hárítanának a lakosságra a gyártók.

A Széll Kálmán Tervből annyi kiderül, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium április elejétől kezd tárgyalásokat az érintettekkel az új gyógyszer-finanszírozásról, majd a kormány július 1-ig megalkotja a szükséges jogszabályokat.

Beke Károly

Forrás: Mfor.hu
www.mfor.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *