Ki vesz majd gyógyszert, ha elszállnak az árak?

Csökkenhet a forgalom?

Csökkenhet a forgalom?

A gyógyszerforgalmazásban érintett szakmai szervezetek szerint elképzelhetetlen, hogy forrást vonjanak ki az ágazatból, az ugyanis még lehetetlenebb helyzetbe hozná a gyógyszer-kiskereskedelmet, a betegek pedig a létszükségletű gyógyszereiket sem váltanák ki.

Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke erről azután beszélt az MTI-nek, hogy szerdán egyeztetést tartottak a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, a Gyógyszer Nagykereskedők Országos Szövetsége, a Magyarországi Gyógyszergyártók Szövetsége, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, a Generikus Gyógyszergyártók Szövetsége és a Hálózati Gyógyszergyártók Szövetsége képviselőivel.

A MOSZ kezdeményezésére összehívott fórumon a gyógyszerforgalmazás kapcsán tervezett intézkedéseket vitatták meg, így az egészségügyért felelős államtitkár és a nemzetgazdasági miniszter bejelentéseit, valamint a Széll Kálmán és a Semmelweis Terv gyógyszerforgalmazásra vonatkozó pontjait.

Mikola Bálint elmondta, hogy az eddigi bejelentések a 2011-2012-es év megvonásairól szóltak, a számokkal viszont “bajban vannak”, mert “ahány helyszín, annyi szám hangzott el”. Azok is csupán becslések voltak – tette hozzá.

A tönk szélén a patikák?

“Reménytelen, hogy a gyógyszertáraktól működési költségeket vonjanak el, mikor a patikák már így is közel 18 milliárddal tartoznak a nagykereskedőknek” – hangsúlyozta a MOSZ elnöke, aki szerint ez esetben fennállna a veszély, hogy a gyógyszergyártók “elfordulnak a belföldtől”. Szavai szerint már az innovatív gyógyszerek gyártói is azon gondolkoznak, mennyi ideig érdemes még az országban maradniuk.

Emlékeztetett, hogy a 2006 végén elfogadott “Molnár Lajosék-féle” gyógyszer-gazdaságossági törvény 32 milliárd forint terhet rótt a betegekre, ezt követően pedig több mint 18 százalékkal csökkent a gyógyszerforgalom. Mikola Bálint szerint, ha a gyógyszertárak forgalma ismét csökkenne, még lehetetlenebb helyzetbe kerülne az ágazat.

Mikola Bálint ugyanakkor hangsúlyozta, a szaktárcával folytatott korábbi egyeztetéseken is elmondták: “a gyógyszer-kiskereskedelem a teljesítőképessége határán van”. Emellett viszont azt is megfogalmazták: értik a gazdasági problémát, ezért “most még nem várnak működési költségbővítést”, mert tudják, az lehetetlen. Ettől függetlenül viszont az egy-két éven belül elkerülhetetlen, mert a gyógyszer-kiskereskedelem az összeomlás előtt áll.

A szakmai szervezetek képviselőivel szerdán abban maradtak, hogy a jövő héten mindannyian külön elnökségi ülést tartanak, majd ezt követően megfogalmazzák egységes, közös álláspontjukat a kormány számára – mondta a MOSZ elnöke. Ezt segítő szándékkal teszik, hogy felhívják a kormány figyelmét a különböző intézkedések veszélyeire.

Veszélyes megoldásnak tűnik a költségek áthárítása a betegekre

Mikola Bálint arról is beszélt: ha a költségeket a betegekre terhelnék, az oda vezethet, hogy a létszükségletű gyógyszereket sem váltják majd ki. Mint gyakorló patikus elmondta: “a gyakorlat már ma is az, hogy a beteg odaadja hat-nyolc receptjét, majd a végösszeg után elkezdenek visszafelé számolni az alapján, hogy mi az, amire feltétlenül szüksége van”. Elmondása szerint általában az antibiotikumokat nem szokták kiváltani, “ez pedig ebben a meghűléses időszakban elég katasztrofális” – fűzte hozzá Mikola Bálint. Tehát mindenképpen egészségi állapotromlásra lehet számítani, ha forrást vonnak ki az ágazatból.

Ennek kapcsán kiemelte, hogy a tavaly év végén elfogadott törvényben az szerepel: a gyógyszertárat népegészségügyi találkozási pontnak tekintik, a lakosság egészségi állapotának helyreállítását pedig az alapellátás szintjén, így a gyógyszertárakban is tervezik. Mikola Bálint ezért lehetetlennek tartja, hogy onnan vonjanak ki működési költségeket, ahol a betegeket meg akarják gyógyítani.

Forrás: Privátbankár.hu
www.privatbankar.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *