2014-re készül el a HTML5-specifikáció

A W3C szerint a szabványoknak való megfelelés csak úgy biztosítható, ha készül végleges, lezárt specifikáció.

A webes szabványokat kidolgozó World Wide Web Consortium (W3C) közzétette a HTML5-specifikáció véglegesítésének tervezett menetrendjét. E szerint – noha korábban felmerültek jóval későbbi, a következő évtizedbe átnyúló céldátumok is – a végleges ajánlás 2014-ben elkészül.

A specifikáció véglegesítésének soron következő lépése idén májusban az ún. „last call” stáció lesz, amikor a már minden tervezett funkciót tartalmazó tervezetet a W3C-közösség tagjai és az érdekelt felek véleményezhetik. A beérkező visszajelzések alapján átdolgozzák a specifikációt, majd egy újabb konzultációs kör következik, várhatóan még az idei év végén. Ezt követően a böngészőgyártókon a sor: nekik kell implementálni a tervezetet, és beszámolniuk a tapasztalataikról, melyek alapján tovább finomítják a szabványt, mely ezt követően, 2013 végére ajánlásra jelölt változattá lesz. A végleges ajánlás 2014 második negyedévében várható.

A menetrend publikálása fontos mérföldkő. Az elmúlt években bizonytalanságot szült, hogy a böngészőket fejlesztő vállalatok – köztük a Mozilla, a Google, az Apple és a Microsoft – egyre nagyobb mértékben támaszkodtak a HTML5-re annak ellenére, hogy az egy folyamatosan változó munkaterv volt (és még a ma is az).

A bizonytalanságot csak növelte, hogy a specifikáció kidolgozásában részt vevő másik közösség, a HTML5 alapjait 2004-ben lefektető Web Hypertext Application Technology Working Group (WHATWG) a múlt hónapban úgy döntött: felhagy a verziószámozással, és egyszerűen a HTML elnevezéssel fog hivatkozni arra a folyamatosan frissített dokumentációra, mely a jelölőnyelv éppen aktuális leírását adja.

A W3C azonban ragaszkodik a végleges specifikációk kiadásához, hogy biztosítható legyen azoknak való megfelelés. „Noha a fejlesztés folyamatos, azzal, hogy a HTML5-ból ajánlás lesz, az teljes webes ökoszisztéma egy stabil, kipróbált és interoperabilitást garantáló szabványt kap” – nyilatkozta Jeff Jaffe, a W3C vezetője. A szervezet egyben megkezdte egy olyan átfogó tesztcsomag fejlesztését is, amellyel ellenőrizhető lesz a HTML5-kompatibilitás – közölték.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *