Meglendült a gazdaság

Lendületben?

Lendületben?

Meglendült a gazdaság – illusztrációTavaly 1,2 százalékkal nőtt a magyar GDP a 2009-es 6,7 százalékos zuhanást követően – derül ki a KSH gyorsbecsléséből. A negyedik negyedéves adat kellemes meglepetés, az idei 3 százalékos tervezett növekedés elérhetőnek tűnik.

Magyarország bruttó hazai terméke 2 százalékkal, a naptári hatás kiszűrésével 1,8 százalékkal bővült 2010 utolsó negyedévében, éves összevetésben – közölte a Központi Statisztikai Hivatal és az Ecostat, első gyorsbecslésként. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,2 százalékos volt a bővülés. Ez utóbbi számot kellemes meglepetésnek nevezte gyorselemzésében Suppan Gergely, a Takarékbank makroelemzője, mert az ipari termelés váratlan decemberi visszaesése után a piac rosszabbra számított.

Az előzetes adatok alapján 2010-ben a gazdaság teljesítménye 1,2 százalékkal nőtt; a növekedés ütem negyedévről-negyedéve gyorsult, kiigazítás nélküli adatok szerint a GDP az egyes negyedévekben rendre 0,1, 1, 1,7, majd pedig 2 százalékkal bővült. A hazai gazdaságot a nettó export húzhatta, míg a fogyasztás és a beruházások stagnálást, enyhe növekedést mutathattak – olvasható a Takarékbank elemzésében

Az idén a robosztus német kereslet hatására folytatódhat az exportvezérelt növekedés, azonban a fogyasztás mérsékelt és a beruházások erősebb növekedése is hozzájárulhat az idénre általunk várt 3 százalékos növekedéshez. A tavalyi évben a GDP-t a mezőgazdaság és az építőipar igen gyenge teljesítménye is korlátozta, így bázishatásként ezen ágazatok is hozzájárulhatnak a magasabb növekedéshez – véli Suppan Gergely.

A végleges tavalyi növekedési adatokat a KSH március 11-én közli.

Forrás: FN.hu
www.fn.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *