Fogy a dolgozó anyák mozgástere

Forrás: nlcafe.hu

Forrás: nlcafe.hu

Újra erősödnek világszerte a régi előítéletek: a Regus egy évvel korábbi felméréséhez képest jóval kevesebb vállalatvezető gondolja úgy, hogy szívesen foglalkoztatná a szülési szabadságról visszatérő anyákat, holott a tapasztalatok szerint a rugalmas munkakörülmények kialakításával a munkába visszatérő anyák és a vállalatok egyaránt nyernek. Amíg tavaly a vállalatok 44 százaléka tervezte, hogy részmunkaidőben foglalkoztatná a munkaerőpiacra visszatérő családanyákat, addig most már csak 36 százalékuk gondolja ugyanezt.

A több mint tízezer vállalatvezetőt megkereső Regus szerint ez azért is aggasztó, mert világszerte a cégek 45 százaléka tervezi, hogy új alkalmazottakat vesz fel 2011-ben, azaz a munkába visszatérő édesanyák alkalmazásának valószínűsége idén csökken. A vállalkozások 37 százaléka azért aggódik, hogy a dolgozó anyák munkatársaikhoz képest kevésbé elkötelezettek és rugalmasak, 33 százalékuk szerint röviddel a munkába állást követően újra szülési szabadságra mennek, míg 24 százalék vallja, hogy a munkába visszatérő anyák képességei nem elég naprakészek. Ezzel szemben a válaszadók 72 százaléka szerint az a cég, amely nem foglalkoztatja a részmunkaidőben visszatérni kívánó édesanyákat, értékes erőforrásokat veszít, míg 56 százalék szerint a dolgozó anyák olyan képességekkel rendelkeznek, amelyek nehezen elérhetők a jelenlegi piaci környezetben, 57 százalék pedig azért értékeli a munkába visszatérő anyákat, mert tapasztalatukat és képességeiket kiemelkedő fizetési igény nélkül kínálják.

Szerencsére az atipikus foglalkoztatási formák egyre népszerűbbek, az előrelátó vállalatok pedig felismerik, hogy a rugalmas munkaidő vagy az otthonhoz közelebbi munkavégzés nem csupán családbarát megoldás, de egyben hatékonyabb munkát is eredményez – véli Mark Dixon, a Regus vezérigazgatója. Véleménye szerint annak felismerése, hogy a dolgozó anyáknak nincsenek teljesíthetetlen elvárásaik, valamint a rugalmas munkavégzés lehetőségének kiterjesztése az összes dolgozóra nagyobb hatékonyságot és költségcsökkenést hoz magával, a munkatársak pedig motiváltabbak lesznek.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *