Negyedmillió euró jó ár Magyarországért

Több tucatnyi gazdag orosz érdeklődött már a pénzért megvehető magyar tartózkodási engedély ügyében – idézi a cink.hu Varga János budapesti ügyvéd Moscow Timesnak adott nyilatkozatát. Tavaly jelent meg az a törvény, amely értelmében 250 ezer euró értékű, úgynevezett letelepedési államkötvény vásárlásával bármilyen EU-n kívüli polgár vehet magyar tartózkodási engedélyt.

A törvényt a kormány a kínaik idecsábítására találta ki, és az ügyvéd szerint tényleg kínaiból akadt a legtöbb érdeklődő, de tudomása szerint az oroszok állnak a második helyen. Az új típusú államkötvényről Rogán Antal, Babák Mihály és Kapus Krisztián fideszes képviselők nyújtottak be törvényjavaslatot tavaly októberben, amit a parlament decemberben pár módosítással el is fogadott.

Aki megveszi a speciális letelepedési kötvényt, az először tartózkodási, majd fél év múlva letelepedési engedélyt kap. A rendszer onnantól működik majd a gyakorlatban, hogy megjelenik hozzá Matolcsy nemzetgazdasági miniszter rendelete a speciális kötvény kibocsátásának módjáról. Ennek a tervezett szövegét január másodikán tették közzé, de tudomásunk szerint egyelőre nem jelent meg – az Index ezzel kapcsolatos kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium cikkünk megjelenéséig nem válaszolt.

Ezzel a gazdag, EU-n kívüli üzletemberek, akik jó eséllyel sok helyre egyáltalán nem kapnának vízumot Európában, lényegében szabadon utazgathassanak. Varga a cikkben azzal ajánlgatja a magyar letelepedést, hogy ezt Európában ennél olcsóbban csak Spanyolországban lehet megúszni, 150 ezer euróból, de ott például ingatlant is kötelező vásárolni. Nálunk ezzel szemben öt év múlva megszabadulhatnak a letelepedési kötvénytől.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *