Raiffeisen: szükségünk van-e egyáltalán az IMF védőhálójára?

A Raiffeisen szerint ilyen optimista környezetben még egy magyar euró- vagy dollárkötvény kibocsátás sem ördögtől való ötlet, és kérdéses, hogy egyáltalán szükségünk van-e az IMF védőhálójára. Mindenesetre a bank pesszimizmusa Magyarországgal szemben jelentősen csökkent.

A jövő héten szerdán találkozik Orbán Viktor és Angela Merkel. Lesz miről beszélniük (E.On felvásárlás?), és eléggé valószínű, hogy ezen a találkozón fog eldőlni, mennyire kell engednie a magyar félnek a jövő évi költségvetés ügyében. Az IMF-tárgyalásoknak még időpontja sincsen, nem oly rég a főtárgyaló Varga Mihály azt közölte, hogy szeptemberben már nem kerül sor rá.

Kérdés persze, hogy ilyen tőkepiaci körülmények közt van-e egyáltalán szükség a védőhálóra. A globális események hatására jelentős kereslet mutatkozik a vaskos kamattöbbletet felmutatni tudó magyar papírok iránt, az országkockázat megítélése tavaly nyár óta nem volt ilyen kedvező (a CDS 372 bázispontra süllyedt), sőt ilyen körülmények között még egy euró- vagy dollárkötvény kibocsátása sem ördögtől való ötlet. Jelen állás szerint már csak a hitelesség-deficitet tudná ellensúlyozni a nemzetközi szervezetekkel való megállapodás, de a finanszírozási vagy kamatköltség okok meggyengülni látszanak.

A Raiffeisen szakértői továbbra is azon az állásponton vannak, hogy a kormánynak nem áll szándékában aláírni bármilyen megállapodást, ettől függetlenül pár témában valószínűleg meg kell hátráljon majd. Az MNB tranzakciók adóztatása nagy valószínűséggel ezek közé tartozik, és a jövő évi költségvetést is jobb alapokra kell helyezni.

Miután a globális (főként pedig az európai) folyamatok megítélésében sokat enyhült a bank pesszimizmusa, ezért a szakértők megváltoztatták az árfolyam- és hozam-előrejelzéseiket.

Nem számítanak már tartósan 300 fölött ragadó árfolyamra az idei év során, és jövőre is csak az MNB-elnök váltás körüli aggodalom tornászhatja a kerek szám fölé az EUR/HUF-ot. Ezzel párhuzamosan a hosszú lejáratú állampapírok hozamában sem számítanak már jelentős emelkedésre.

Mindazonáltal továbbra is azon a véleményen vannak a Raiffeisennél, hogy a régiós társpiacokat alulteljesítik majd a magyar eszközök, és agresszív erősödésre egyáltalán nem lehet számítani.

Merre tovább BUX?

Az előző heti végi jókedv kitartott többnyire a héten is, amelyet a kissé csalódást keltő amerikai munkaerőpiaci adatok sem tudtak rontani. A héten a kalsruhei német alkotmánybírósági döntés, majd a csütörtöki Fed bejelentés volt hatással leginkább a magyar piacra. Mivel mindkettő a várakozásoknak megfelelően alakult – az alkotmánybíróság nem minősítette alkotmányellenesnek az ESM-et, a Fed pedig bejelentette a havi 40 milliárd dolláros QE3-at – a hét jelentős emelkedést hozott.

Habár csütörtökön kibontakozott egy kisebb korrekció a vezető magyar részvényeknél, a pénteki napot már jókora réssel nyitotta felfelé a BUX és átlépte a 19000 forintot is a zárás előtti felkötésnek köszönhetően. A további emelkedés azonban egyelőre kétséges, hiszen először meg kell szilárdítania a pozícióját a jelenlegi szinteken.

A Mol a hét elején folytatta emelkedését egészen 18000 forint fölé, majd innen lefordulva csökkenő forgalom mellett korrekció következett. Bernanke beszédének hatására ismét emelkedett az árfolyam, a teljesen hétre nézve összesen közel 10%-ot. Amennyiben újabb fehér gyertya jön és heti szinten kirajzolódik a “three white soldiers” alakzat, akkor további emelkedést jöhet, de egyelőre bázist kell kiépítenie itt. Az S&P romló iparági feltételekről (pl.: szíriai kitermelés kiesése) és nehéz második negyedévről írt a Mollal kapcsolatban. Viszont jó hír a jövőre nézve, hogy az olajipari magyar multi szerződést kötött az ománi kitermelésre, emellett olajkitermelést mért az egyik horvátországi és egyik kurdisztáni mezőjén is. Ezzel diverzifikálva kitermelését, növelve az upstream arányát a vállalaton belül és pótolva az európai készletek csökkenését.

A külföldi hírekre szokás szerint az OTP reagált legérzékenyebben. A csütörtöki korrekció után majd plusz 4 százalékban nyitott, 4100 közelében, de a kitörés egyelőre nem mondható szignifikánsnak ebben a magasságban, továbbá heti szinten a Bollinger átlag is megfogta. Lassan elérkezhet egy újabb korrekció, főleg a befektetői hangulat romlása esetén.

Az Mtel az oldalazással felhagyva elszakadt a 427 forintról és elindult a 420 forint alá, ezzel párhuzamosan a forgalom is visszatért a papírba. A negatív kilátások erősödtek, ahogy a heti grafikonon is megjött a megerősítő fekete gyertya. Most már a 420 ellenállás.

A Richter tovább oldalazott a 39000 forint körüli szinteken. A csütörtöki eséshez nagyon alacsony forgalom társult, egyelőre a negatív kilátások nem túlzottan erősek. A továbbiakban is hasonló oldalirányú mozgásra lehet számítani. Támasz 39000/38800, ellenállás 40000 forinton.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *