Egy éven belül vége lehet a Nokiának

Összeomlott csütörtökön a Nokia árfolyama, a társaság részvényei új 16 éves mélypontra estek, ami potenciális felvásárlási célponttá teszi a vállalatot. A részvények értékeltségi mutatói soha nem látott mélységbe zuhantak a társaság óriási elbocsátásokkal igyekszik csökkenteni a költségeit. Egyes elemzők szerint ha a Nokia egy éven belül nem tud kimászni a gödörből, akkor vége a vállalatnak.

Hatalmasat zuhant tegnap a Nokia árfolyama, miután a társaság jelezte: a második negyedévben a vártnál nagyobb veszteséget szenvedhetnek el a mobiltelefon üzletágban. A részvények közel 20 százalékot veszítettek értékükből, egészen 1,8 euróig zuhantak, ami 16 éves mélypontnak felel meg, idézi a Bloomberget a Portfolio.

A cég, amely valaha a legnagyobb európai vállalatnak számított piaci kapitalizáció alapján, több mint 90 százalékot veszített értékéből azóta, hogy az Apple piacra dobta az iPhone-t, erős versenyt indítva el ezzel az okostelefonok piacán. A részvények zuhanását azzal is indokolják, hogy 2011 februárjában bejelentették, hogy a saját okostelefon operációs rendszerükről átállnak a Microsoft-éra.

Az olcsóbb Kínába vinnék a gyártást

A vállalatnak nem megy jól mostanában, csütörtökön közölték, hogy újabb tízezer dolgozójukat bocsátják el. A megtakarítási intézkedések részeként három országban, Németországban, Kanadában és Finnországban zárnak be gyárakat, így megszűnik a cég egyetlen finn üzeme.

A most bejelentett újabb intézkedésekkel az elbocsátottak száma el fogja érni a 40 ezret azóta, hogy 2010-ben Stephen Elop a vállalat élére került. A tavaly bejelentett 14 ezer fős leépítés érintette Magyarországot is, a komáromi gyárból idén 2300 embert küldenek el, miután tavaly szeptemberben a cég bejelentette, hogy átgondolja az okostelefon-gyártását, ennek kertében a gyártást Kínába költözteti, az európai gyárak pedig a termékek személyreszabására fognak koncentrálni. A finn cég 2011 végén bezárta kolozsvári üzemét, ahonnan 1900 dolgozót bocsátott el.

Egy évük maradt?

A Falcon Point Capital szakértője szerint a Nokia könnyen felvásárlási célpont lehet, és nem csak a Microsoft célkeresztjébe kerülhet, amellyel egyébként is együttműködik az okostelefongyártás tekintetében, de elég olcsó ahhoz, hogy a kockázati tőke társaságokat is érdekeljen. A mobilgyártást a készpénzállomány miatt vásárolhatják meg, a Nokia-Siemens Networks-öt pedig logikus lenne leválasztani, amennyiben kockázati tőkés befektetője lesz a vállalatnak.

Nemrégiben felröppentek pletykák azzal kapcsolatban, hogy a Samsung vásárolná fel esetleg a Nokiát, elemzők szerint azonban ez elképzelhetetlen, hiszen a szép eredményekkel büszkélkedő dél-koreai cégnek nincs rá oka, hogy konszolidálja a Nokiát. „Ha a Nokia nem mászik ki ebből egy éven belül, vége lehet a cégnek” – jósolja a Needham elemzője.

A szabadalmaik értékesek

Ha más nem is, de a szabadalmak mindenképpen jelentős értéket képeznek a cégben, különösen hogy a közelmúltban megszaporodtak a szabadalmi ügyek a szektorban. A Google a Motorola mobilgyártóját vásárolta fel nemrég, főleg szabadalmaiért, a 12,5 milliárd dolláros ár alapján egy szabadalomra 750 ezer dolláros érték jut.

A Nokia közel 12 ezer szabadalommal rendelkezik, ezzel az értékkel számolva a mobilgyártónál csak a szabadalmak mintegy 7 milliárd eurót érnének. Viszont a Deutsche Bank elemzői felhívják rá a figyelmet, hogy a Nokia szabadalmi portfoliójának értékesítése problémásabb lehet az iparág többi szereplőjével kötött licencmegállapodások miatt.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *