Európa búcsút vehet az aprótól

Az Európai Parlament ugyanis elfogadott egy jelentést, mely az egy- és kétcentes pénzérmék forgalomból való kivonásával számol.

A hírportál az aktuality.sk írása nyomán rámutat: a legapróbb pénzérmék mellett eltűnhetnek a nagyobbak is, mivel ugyanez a jelentés kilátásba helyezi az egy- és kéteurós bankjegyek bevezetését is. Ez utóbbi ötletet egyébként az EP már hét évvel ezelőtt is támogatta. A kérdésről a későbbiekben az Európai Bizottság dolgoz majd ki egy elemzést, melyben összevetik a tervezett lépések előnyeit és hátrányait.

Az EP-t a lépésre valószínűleg a kanadai kormány ihlette, mely nemrégiben elfogadta a legalacsonyabb értékű pénzérme, az egypennys kivonását a forgalomból. Az egy- és kétcentesek kivonásának ötlete nem újdonság, Finnországban és Hollandiában sem használják már őket, itt az árakat kerekítik.

Hans-Peter Martin EP-képviselő szerint az Európai Központi Banknak most fel kell mérnie, milyen költségekkel járna a legkisebb pénzérmék kivonása, és hogyan reagálna a lépésre a közvélemény. „Az érmék gyártása drága, ezért nem praktikus” – véli Martin. Az EP-képviselő szerint ugyan sokan használják az aprópénzt, ám sokaknak csak gyűlik a pénztárcájában, és nem fizetnek vele.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *