Elképesztő szám jött – soha ilyen sokkal nem tartozott az állam

A kincstári körbe tartozó költségvetési szervek adósságállománya 50,58 milliárd forintra emelkedett áprilisban az államkincstár adatai szerint, ez egy hónap alatt 3,44 milliárd forintos növekedést jelent. Az összes adósságon belül az állammal szemben fennálló tartozás 4,9 milliárd forint, (nem adójellegű, saját felügyeleti szervnek be nem fizetett adósság). A kifizetetlen szállítói-szolgáltatói számlaállomány áprilisban 42,2 milliárd volt.

A tartozás a 60 napon túli tartományban jelenleg 14,23 milliárd forint, ezen belül a minősített (50 millió forintot vagy az eredeti költségvetés 3,5 százalékát meghaladó, lejárt, esedékes 60 napon túli) adósság jelenleg 13,3 milliárd forint. E tartozás aránya az össztartozáson belül 26,3 százalék, ami csökkenést jelent. A minősített adós intézetek száma is csökkent, a tartozás 92 intézmény között oszlik meg.

A Nemzeti (Emberi) Erőforrás Minisztérium fejezet 27,04 milliárdos tartozása, az összes adósság 53,46 százaléka, a minősített tartozás(4,62 milliárd forint) aránya 34,7 százaléka. Ebből a betegellátást is végző négy egyetem adóssága 4,3 milliárd, a megyei és a fővárosi önkormányzattól átvett egészségügyi intézményeké 15,33 milliárd forint.

A kincstár az adatokat 841 intézménytől kapja, ám az adatszolgáltatás általában hiányos, áprilisban mintegy száz költségvetési szervezet nem küldött adatokat. A költségvetési intézmények száma az elmúlt hónapokban jelentősen emelkedett, hisz több megyei oktatási és egészségügyi intézményt került állami körbe. Ráadásul ezen kórházak sok esetben komoly adósságot halmoztak fel, ezért az elmúlt másfél év alatt 20 milliárd forinttal nőtt a intézmények lejárt tartozása.

A nagy adósok között tartósan szerepel a Budapesti Rendőrfőkapitányság, amely 1,4 milliárd forinttal volt adós áprilisban. Az egészségügyi intézmények közül a Honvédkórház volt éveken keresztül a legnagyobb adós, áprilisban a fejezetgazda honvédelmi tárca igazgatóságának 2,3 milliárd forintos lejárt kifizetetlen tartozását tartottak nyilván, ami az elmúlt években megszokott összeg fele. Ugyancsak megfeleződött az elmúlt hónapokban a másik nagy adós, a pécsi egyetem klinikájának adóssága, áprilisban már csak 2,6 milliárd lejárt adósságról adott számot az Államkincstár. A győri Petz Aladár Kórház új szereplő a listán – hisz most államosították – tartozása 1,8 milliárd forintra rúg.

A nemfizetők listáján szerepelnek múzeumok – mint például a Magyar Nemzeti Galéria, kormányhivatalok, vagy a rendőrség – annak ellenére hogy folyamatos konszolidáción esik át – vagy épp a Nemzeti Nyomozó Iroda – amely többek között a kiemelt gazdasági bűncselekmények felderítésért is felel.

Forrás: Napi.hu
www.napi.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *