Lelassult a panelprogram

Jelentős csúszással folyósítják a hatóságok a panelprogram állami támogatási részét, ráadásul érzékelhetően lassultak a kapcsolódó banki döntések is.

Nem új jelenség, a kivitelező cégeknek azonban komoly gondot okoz, hogy a panelprogram állami támogatását olykor jelentős késéssel fizetik ki: a tapasztalatok szerint nem ritka az önkormányzatok részéről 90-180, az állami oldalról pedig a 90 napos késés sem, online fórumokon azonban a kifizetések féléves késéről is olvasni.

Előfordul, hogy egy önkormányzati alkalmazott szabadsága okozza a föltorlódást. Az összetettség miatt gyakran valóságos nyomozást követel annak kiderítése, hogy hol akadt meg a folyamat, de nem ritka a részt vevő felek egymásra mutogatása sem.

További gondot okoz, hogy alábbhagyott a bankok hitelezési lelkesedése, ennek egyik fő oka a pénzintézetek informális megnyilatkozásai alapján, hogy a végtörlesztések alaposan megterhelték őket. Ennek következtében egyértelműen és érezhetően lelassult idén a döntési mechanizmus, így a pénzek folyósítása is vontatottabbá vált – mondta a lapnak Bojtor Gyula, a Foton Nyílászáró Szerkezeteket Gyártó és Forgalmazó Kft. ügyvezető igazgatója. Új jelenség, hogy a fenti okok miatt sokan a bankokról takarékszövetkezetekre váltanak, azok ugyanis kevésbé érintettek a végtörlesztésben.

A pénzeket a kivitelezés után fizetik ki, az eljárásrend szerint az állami támogatás lehívása az utolsó mozzanat az önrész biztosítása, illetve a lehetséges önkormányzati dotáció után. A késések azonban olykor akkorák, hogy mielőtt a kivitelező pénzéhez juthatna, az adóhivatal máris benyújthatja “a számlát” a vonatkozó áfatétel befizetésére, és akár inkasszót is kivethet, ami végső soron a cég felszámolásához vezethet.

A panelprogram ügyintézésében több szereplő vesz részt, ha ezek bármelyikénél probléma lép fel, az megakaszthatja a teljes folyamatot, ráadásul a programmal a tapasztalatok szerint túl sok adminisztrációs kötelezettség és papírmunka jár. A közös képviselők szerepe igen nagy, azonban a tapasztalatok szerint nekik nem mindig áll maximálisan érdekükben, hogy minden kötelezettségnek a lehető leggyorsabban megfeleljenek.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *