Így trükközik saját cégeivel az állam

Csökkenő állami árkiegészítéssel és emelkedő üzemanyagárakkal tervezi a 24 Volán társaság az idei évet. A bevételekkel nem fedezett indokolt kiadásokat az állammal és az önkormányzatokkal kötött közszolgáltatói szerződések szerint mind a helyközi, mind pedig a helyi forgalomban megkapják a Volánok, de az állam esetében ennek pénzügyi elszámolása csak 2013-ban történik meg.

„A Volánoknak leginkább két költségtényezővel kell számolniuk idén” – írja a lap. Ezek egyike az, hogy a helyközi menetrend szerinti közlekedésben a szociális alapon értékesített menetjegyek állami fogyasztóiár-kiegészítésének csökkenése mellett a társaságok a gázolaj átlagárának éves szinten 20 százalékos emelkedésével számolnak.

A bevételekkel nem fedezett kiadásokat a helyi közlekedésben az önkormányzatokkal, a helyköziben pedig az állammal kötött közszolgáltatói szerződés alapján térítik meg.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől (MNV) kapott tájékoztatás alapján a Magyar Hírlap azt írja, hogy az állammal a pénzügyi elszámolás csak 2013-ban történik meg.

A helyközi közlekedést szolgáló vállalatok – a Volánok, a MÁV és a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút – az idén 93 milliárd forint állami fogyasztóiár-kiegészítést kapnak, 16 milliárd forinttal kevesebbet a 2011. évinél. A csökkentésből a Volánokra tízmilliárd forint jut. Az áfakulcs emelése is kedvezőtlenül hat a társaságok gazdálkodására, hiszen árat nem emelhettek.

A Volánok a gázolaj után literenként 17 forintot visszakaphatnak ugyan, de „a visszajáró összeget csak utólag, a negyedévet követő hónap 20-án igényelhetik vissza, a kiutalásokat csak a felhasználástól számítva átlagosan kettő-öt hónap után indítják” – olvasható a cikkben.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *