Az adók negyedét nem látják a számvevők

Pozitívum, hogy az előző évi 34 százalékról 27 százalékra csökkent azon adók száma, amelyekről az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nem tud pontos képet kapni – mondta Warvasovszky Tivadar ÁSZ-alelnök az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának keddi ülésén. Megjegyezte ugyanakkor: továbbra is hiányzik a főbb adóbevételekhez kapcsolódó háttérszámítás.

A jövő évi költségvetés ellenőrzését könnyíti, hogy a Széchenyi tervre, a Széll Kálmán-tervre és a Brüsszelnek benyújtott, már korábban ismert konvergenciatervre épült – fogalmazott.

A felülről nyitott, összegszerűen 8177,6 milliárd forint összegű előirányzat tarhatósága kockázatot jelent. Hozzátetette azt is, hogy a Magyar Nemzeti Bank által jelzett 95 milliárd forintos idei veszteség, amelyet jövőre kell elszámolni, ugyancsak növeli a kockázatot, mivel ezt a tételt nem tartalmazza a 2012. évi költségvetési törvényjavaslat.

“A költségvetésbe beépített 400 milliárd forintos tartalék ugyanakkor segítheti a jövő évi költségvetési előirányzat teljesítését” – fogalmazott az ÁSZ elnöke.

A számvevőszék múlt pénteken tette közzé jelentését a 2012-es költségvetés tervezetéről, amely szintén meglehetősen kritikus volt (habár Domokos László ÁSZ-elnök a Költségvetési Tanács tagjaként rábólintott a törvényjavaslatra). A számvevőszék szerint a Széll-terv 2012-re tervezett 550 milliárdos hatásából 388 milliárd forintnyi megtakarításról „alátámasztottság hiányában még részben sem” tudnak véleményt mondani. Emellett már akkor is szóvá tették a bevételi előirányzat-tervezetek jelentős részét alátámasztó dokumentumok, illetve háttérszámítások hiányát és azt, hogy egyes adatok eltérnek a tervezet különböző helyein.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *