Sokallják a tervezett minimálbér-emelést a vállalkozók

A 2012-ben tapasztalható kockázatok komoly recessziós veszélyt jelentenek a gazdaság számára – mondta egy csütörtöki rendezvényen az MKIK elnöke.

Komoly kockázatokat látnak a cégek

“Jelenleg egy súlyos örökség felszámolása zajlik Magyarországon, az átalakítás a gazdaság érdeke” – mondta a Közgazdász Vándorgyűlésen tartott előadásában Parragh László, a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara (MKIK) elnöke. Hozzátette: a vállalatok továbbra is kiállnak az átalakítások mellett, hiszen korábban éppen ők követelték azokat. Ugyanakkor Parragh szerint ha ezek az átalakítások nem tudják fenntartható pályára állítani Magyarországot, akkor “nagyon nagy bajban vagyunk”.

A kormány előtt álló legfontosabb feladatokról szólva Parragh kiemelte: elkerülhetetlen a vállalati finanszírozás talpraállítása, megoldandó feladat a kereskedelemfejlesztés, a felnőttképzés, a K+F és az innováció, az uniós források átcsoportosítása és felgyorsítása. “A felnőttképzés ma gyakorlatilag egy pénzmosoda: fel lehet venni nagy támogatási összegeket, de a hatékonysága nagyon gyenge” – mondta Parragh. A kamara elnöke szerint komoly feladat lenne még a közmunka és a gazdaság összekötése, ők támogatnák, hogy a közmunkát visszavigyék a reálgazdaságba.

Parragh szerint komoly veszély, hogy az utóbbi időszakban nyílik az olló a német és a magyar gazdaság között. Míg korábban a német gazdaság beindulása rendre pozitív hatással volt ránk is, most ez a dinamika látszik megtörni. A szakember szerint ha ez a leszakadás kiteljesedik, akkor annak nagyon súlyos következményei lehetnek a jövőre nézve.

Túlzónak tartják a minimálbér emelését

A kormányzati kommunikáció szerint a jövő évi adóváltozások kompenzálására 92 ezer forintra emelnék a minimálbért és 108 ezer forintra a szakmai bérminimumot. Az MKIK szerint azonban ez a jelenlegihez nagyságrendileg 20 százalékos béremelés komoly problémát jelenthet 2012-ben.

“Ez az intézkedés a foglalkoztatás bővülése ellen hatna, komoly versenyhátrányokat generálhatna és fájdalmas iparszerkezeti következményei lehetnek, szinte teljesen eltüntethetné például a még létező könnyűipart” – véli Parragh László. Szerinte a fenti kockázatok komoly recessziós veszélyeket hordoznak, pedig a gazdaság ismételt visszaesését jó lenne elkerülni.

A kamara elnöke szerint a legfontosabb az lenne, hogy a kormányzati akarat végigmenjen, ma ezzel van a legnagyobb probléma. Példaként említette a szakképzést, a közbeszerzésekben résztvevő magyar vállalatok arányának emelését, a kereskedelemfejlesztést és az állami cégek hatékonyságnövelését.

Nekik jó lenne a mostani drága euró

Az MKIK szerint a vállalatok számára komoly veszély az exportpiacok helyzete és az árfolyam kilengése bármelyik irányba. “A jelenlegi 280-290 forint közötti euróárfolyam a gazdaság szempontjából nem lenne rossz hosszabb távon, segítené a kilábalást” – emelte ki a szervezet elnöke. Talán éppen emiatt látja a kamara kevésbé negatívan a végtörlesztés következményeit, ha ugyanis a lépés gyengíti a forintot, akkor az jó az export számára.

A vállalati hitelezéssel kapcsolatban Parragh kiemelte: szektorokra lebontva a legnagyobb csökkenés az építőipart, a kereskedelmet és az agráriumot jellemezte. Fokozza a veszélyt, hogy a cégek körében is egyre nagyobb a nem teljesítő hitelállomány, ami részben annak köszönhető, hogy mintegy ezer milliárd forintnyi vállalati hitel svájci frank alapú.

A Közgazdász Vándorgyűlésen felszólalt Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke is, aki kiemelte, hogy a jegybank hitelezési felmérése szerint a vállalati hitelezés csökkenése elsősorban a külső forrásokra való ráutaltságnak és a bizonytalan gazdasági környezetnek köszönhető. „A visszaesésnek alapvetően még most is kínálati okai vannak, a bankok vagy nem képesek, vagy nem akarnak hitelezni. Azt tapasztatjuk, hogy sokáig elsősorban az akarattal, nem a képességgel van a gond, de ez az utóbbi időszakban megváltozott” – hangsúlyozta Simor.

Az MNB első embere szerint a magyar gazdaság szempontjából pozitívum a fizetési mérleg drámai javulása, azonban ebben nem a költségvetés, hanem a magánszektor, alapvetően a vállalati szektor alkalmazkodása játszott szerepet, ami már nem olyan jó hír. „A vállalatoktól nem a megtakarítást, hanem a beruházást, fejlesztést várnánk elsősorban” – indokolta.

Beke Károly

Forrás: Mfor.hu
www.mfor.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *