Kína segítene, de megvannak a feltételei

Kína bővítené európai befektetéseit, de úgy gondolja, cserébe az európai vezetőknek “bátor lépéseket” kell tenniük, mindenekelőtt elismerni, hogy Kína piacgazdaság – mondta a kínai miniszterelnök, Wen Jiabao (Ven Csi-pao) szerdán az északkelet-kínai Dalianban, a Világgazdasági Fórum tanácskozásán.

A kínai kormányfő kifejezte meggyőződését, hogy az Egyesült Államok és Európa le fogja küzdeni gazdasági nehézségeit, és úgy vélte, most a legfontosabb megakadályozni az euróövezeti államadósság-válság továbbterjedését.

Elemzők arra következtettek megjegyzéseiből, hogy Kína egyelőre nem siet az euróövezeti állampapírok jelentősebb vásárlásával – írta a Dow Jones hírügynökség.

Kína régóta követeli a piacgazdasági jellegének nemzetközi elismerését, amely a nemzetközi kereskedelmi jogban a mostaninál kedvezőbb elbánást jelentene Kína számára kereskedelmi vitákban.

A kínai kormány elkötelezett a viszonylag gyors gazdasági növekedés fenntartása és a hazai fogyasztás növelése mellett, ily módon segítve a világgazdaságot – hangsúlyozta a kínai kormányfő.

Nyilatkozott a kínai központi bank tanácsadója is: ő pénzügyi szempontból vizsgálva a kérdést arra a következtetésre jutott, hogy nem szabad “vakon” vásárolni EU-országok adósságát.

Kína és egyetlen más befektető sem vásárolhat “vakon” EU-beli adósságot, hacsak az EU-országok nem mutatnak több elkötelezettséget a reformok iránt, különben az adósságvásárlás csak meghosszabbítja a nehézségeiket – mondta szintén Dalianban Li Daokui (Li Tao-kui), a kínai jegybank tudományos tanácsadója.

“Nem a pénzhiány a legnagyobb baj. A világ jelenleg likviditásban úszik, billió és billió dolláros devizatartalékaik vannak különböző kormányoknak, amelyek készek befektetni. Ám látniuk kellene az egyértelmű elkötelezettséget és a gyakorlatias politikai programokat a közfinanszírozás, a jóléti rendszerek és a gazdaság szerkezeti átalakítására” – mondta a szakember.

Az EU-nak zöldmezős beruházásokra van szüksége az infrastruktúrában és az autógyártásban, amit egyebek közt kínai befektetőktől kaphatnának – tette hozzá. Kína több mint 3 ezer milliárd dolláros devizatartaléka a legnagyobb a világon.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *