A magyar tőkepiac jövőjét féltik az új kereskedési rendszertől

A magyar befektetési szolgáltatók a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kormány közbenjárását kérik, miután a BÉT osztrák többségi tulajdonosai olyan intézkedéseket terveznek, melyek veszélybe sodorják az újkori magyar tőkepiac több mint 20 éves eredményeit – olvasható a cégek közös közleményében.

A BÉT fő tulajdonosa, a bécsi tőzsde (WBAG) a jelenlegi kereskedési rendszer mellett egy olyan újat is be kíván vezetni, mely nemcsak felesleges és számos többletterhet is jelent a magyar szolgáltatóknak, de lehetővé teszi, hogy a hazai piacot külföldi cégek lepjék el, ezzel veszélybe sodorva a magyar tőkepiac jövőjét és hazai munkahelyeket – vélik a szolgáltatók. A BÉT közgyűlése kedden hozhat végleges döntést a kereskedési rendszer cseréjéről.

A befektetési szolgáltatók a BÉT Igazgatóságának elnökét, Patai Mihályt kérték, hogy óvja meg a BÉT-et a szakmailag és pénzügyileg is megkérdőjelezhető, rendkívül szerencsétlen időpontban történő döntéstől és halassza el azt 2011. december 31-ig. A kifogásolt döntés a BÉT kereskedési rendszerével kapcsolatos, amelyről a befektetési szolgáltatók már többször megfogalmazták álláspontjukat, de az mindmáig nem nyert meghallgatást.

A szolgáltatók legfőbb kifogása, hogy a BÉT által a piaci szereplőkre kényszerített két kereskedési rendszer üzemeltetése fölösleges költségekkel járna és lehetővé tenné a külföldi szereplők akadály nélküli jelenlétét a magyar piacon, így hátrányosan érintené a magyar cégek forgalmát. Ez több száz munkahely megszűnését, az ország adóbevételeinek csökkenését és a magyar tőkepiac jövőjének veszélyeztetését jelentené. A befektetési szolgáltatók éppen ezért úgy vélik, hogy a BÉT vezetésének és a fő tulajdonosainak kötelezően figyelembe kellene vennie a tőzsdetag befektetési szolgáltatók véleményét egy ilyen fontos döntés meghozatala előtt.

A magyar befektetési szolgáltatók szerint ennek tükrében teljességgel értelmetlen a BÉT Igazgatóságának az új kereskedési rendszer bevezetésével kapcsolatos javaslata. Ugyanis a Deutsche Börse és a NYSE-EURONEXT egyesülése miatt valószínű, hogy a BÉT által bevezetni kívánt XETRA rendszer akár már két év múlva, 2013 végén ismét lecserélésre kerülhet.

A jelenlegi tervek szerint bevezetendő XETRA és a most is kiválóan működő MMTS rendszer párhuzamos üzemeltetése jelentősen drágábbá és bonyolultabbá teszi a magyar tőzsdetagok működését. Ez szakmailag nem indokolt, hozzáadott értéket nem, csak plusz beruházási és működési költséget eredményez a szereplőknek, így semmi értelme – vélik az érintett cégek.

“A kereskedési rendszerek párhuzamos üzemeltetése a bécsi tőzsde érdekei mellett a külföldi, már a XETRA rendszert használó szereplők érdekeit szolgálja” – hangsúlyozzák a magyar szolgáltatók.. Szerintük a BÉT Igazgatóságának javaslata súlyosan sérti a tőzsdetagok többségének, ezáltal a magyar tőkepiacnak az érdekeit és egyenesen ellehetetleníti a kisebb szereplők jövőbeli működését. A magyar szereplők forgalomcsökkenése magyar munkahelyek elvesztéséhez, ezáltal adóbevételek kieséséhez, hosszú távon pedig a magyar tőkepiac elsorvadásához vezetne.

Forrás: Mfor.hu
www.mfor.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *