Kifulladóban Magyarország utolsó reménye

Pénteken teszi közzé a KSH a júniusi ipari termelésről szóló statisztikáját, ám könnyen lehet, hogy ez lesz idén az utolsó kellemes adat. A globális lassulás, párosulva a magyar belső fogyasztás hiányával meg fog látszódni a hazai ipar teljesítményén is. Egyedül Kína segíthet, ám ott is egyre több kétely övezi a konjunktúra fenntarthatóságát.

Pénteken publikálja a KSH a júniusi magyar ipari statisztikát, ám egyre több jel mutat arra, hogy ideje búcsút intenünk a magyar gazdaság gyakorlatilag egyetlen motorjának, ugyanis a világgazdaságban megfigyelhető lassulás hazánkat sem hagyja érintetlenül. Belső fogyasztás hiányában, nincs ami itthonról táplálja az ipari kibocsátást, Európában és az Egyesült Államokban pedig az adósságválság miatt mindenhol megszorításokra kényszerülnek, ami lelassítja az eleve nem túl virágzó növekedést. Egyesek – köztük a JP Morgan londoni elemzői – egyenesen úgy vélik: a világ feldolgozóiparának bővülése megállt júliusban.

Magyarország jobb helyzetben van, de…

Magyarország ebből a szempontból némileg szerencsésebb helyzetben van. A német függés segít, mert ugyan legnagyobb partnerünknél is megfigyelhető a lassulás előszele, de korántsem annyira, mint Európa más államaiban. Ennek ellenére Magyarország is komoly bajba kerülhet. A Capital Economics például tízhónapos mélypontról beszél és felhívja a figyelmet: az export lassulása miatt kiábrándító lesz a növekedés. A Morgan Stanley szerint pedig a rekorderős svájci frank, az óvatos háztartások, a szigorító intézkedések miatt pedig vékony, 2 százalékos lehet csak a jövő évi magyar GDP növekedés.

A globális lendületvesztés hozzánk 1-2 hónap késéssel érkezik meg, ami miatt elkerülhetetlen a lassulás, de ez nem lesz drámai – vélekedik Samu János, a Concorde elemzője az ipar teljesítménye kapcsán. Az új megrendelések alakulása és a világszerte folyó megszorítások viszont nem kecsegtetnek jó kilátásokkal.

A június még jól alakulhat

A hazai ipart tápláló növekedés Kína felől érkezik német közvetítéssel, ezért egy ottani keresletélénkítés áldásos hatással lenne a magyar ipar teljesítményére is. Kérdés, hogy a távol-keleti ország teljesítménye meddig tart ki és lesz-e ott bármi olyan intézkedés, ami a belső piacokat serkentené – mondja az elemző, aki szerint a júniusi ipari adat még 6-7 százalékos növekedésről szólhat, ám ez év végére 4-5 százalék közelébe mérséklődhet.

A lassulás elkerülhetetlen – a globális tényezőkön túl a bázishatások miatt is -, de vélhetően a júniusi számokat ez még nem érinti, majd csak ősztől fog látszódni a fékezés – mondta lapunk kérdésére Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő elemzője. A német ipari termelési adatok még biztatóak – érvel a szakértő -, a menedzserindexek ugyanakkor lassulást mutatnak, ami pár hónap késéssel jelentkezik a tényleges teljesítményen.

Júniusban még csak stagnálás várható májushoz képest, a globális lassulás majd később, július-augusztus folyamán jelenhet meg először – vélte hasonlóan Némethné Pál Katalin, a GKI kutatásvezetője. Ezzel párhuzamosan az éves indexek is csökkenni fognak, hiszen amíg tavaly dinamikus növekedés volt nyáron, addig most csak araszolgatás látszik. Az Egyesült Államok és Európa lassulása csak részben oka a fékezésnek, Ázsiából is egyre homályosabb a kép – emelte ki az elemző.

A fő veszélyforrás: Kína

A kínai növekedéshez nagyban hozzájárult a beruházási javak Európából történő importja, viszont egyre több most a kétely a világ legnagyobb népességű országának gazdasági teljesítményével kapcsolatban, főleg az ingatlanpiaci buborékokkal kapcsolatban. Ráadásul, ha a fejlett világ visszavesz a fogyasztásból, beruházásból, akkor Kína mégis kinek fog eladni – teszi fel a költői kérdést a GKI szakértője. Erre az erős belső piac lenne a válasz, ám kérdés, hogy a jövőben folytatódnak-e az állami beruházási programok, melyek ezt hajtják.

A politika részéről is komoly változásokra lesz szükség. Jelenleg a nyugdíjrendszer és a társadalombiztosítás – az állami szektort leszámítva – hiánya miatt a lakosság a jövedelmének 50-60 százalékát megtakarítja. Rövid úton komoly gondok lehetnek Kínával kapcsolatban, jelentős veszélyforrás, ezért is szükség lenne egy másik dinamizáló erőre a térségben – fogalmazott a szakértő.

Mindezek miatt pont Ázsia lehet a második félévben a lendületvesztés forrása. Az összes előrejelező index borús képet fest, ami miatt gyenge lehet majd a harmadik negyedéves magyar GDP adat is – fogalmazott Némethné Pál Katalin.

Forrás: Napi.hu
www.napi.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *