Bevált az új fizetési meghagyás?

Június végével lesz két éve, hogy a követelések behajtásával kapcsolatos egyik lényeges eljárás mára gyökeresen megváltozott. Míg korábban bíróság előtt indíthattunk eljárást a követelés érvényesítésére, ma már a fizetési meghagyást a bíróságok helyett a közjegyzők intézik. Miért jó ez? Gyorsabb, olcsóbb lett a behajtás? De mi is a fizetési meghagyás, röviden FMH?

Jó hírem van! Valóban gyorsabb lett a követelések behajtása az új fizetési meghagyással! Na de ne szaladjunk ennyire előre.

Törvényi rendelkezés alapján az 1 millió forintot meg nem haladó követelésünket fizetési meghagyásos eljárásban kell érvényesítenünk, míg ha ennél nagyobb a követelés, akkor dönthetünk arról, hogy fizetési meghagyással vagy rögtön a bíróság előtti peres eljárással próbáljuk meg a követelést behajtani. Vagyis 1 millió forintig, ha a feltételek fennállnak, akkor nem peres eljárást kell kezdeményeznünk, hanem fizetési meghagyás, azaz FMH kibocsátását. Két évvel ezelőtt még ezt is a bíróságoknál tehettük meg, ami sajnos azt jelentette, hogy az eljárás hónapokig tartott. Mára azonban a rendszer megváltozott, és közjegyzők döntenek ezekben az ügyekben.

Az eljárás ezzel gyorsabbá is vált, hiszen akár már 3 munkanap alatt is megtörténhet, hogy az adós megkapja a hivatalos iratot, hogy tartozását fizesse ki. És ez valóban így is működik!

Mikor kérhetem a fizetési meghagyás kibocsátását?

Fizetési meghagyást abban az esetben lehet kibocsátani, ha az adósnak Magyarországon ismert lakóhelye, tartózkodási helye, székhelye, telephelye, képviselete van.

Hogyan nyújtható be a kérelem?

A közjegyző eljárását kezdeményezhetjük elektronikusan vagy papíron benyújtott kérelem alapján is. Arra azonban figyelnünk kell, hogy a gazdasági élet szereplői közül a jogi személyek számára kötelezően az elektronikus forma van előírva, melyet legcélszerűbb ügyvéden keresztül intézni, hiszen csak megfelelő elektronikus aláírással tehető meg. Vagyis nem arról van szó, hogy egy egyszerű e-mailben küldjük el a kérelmünket. Az elektronikus úton benyújtott kérelmeket egy rendszer véletlenszerűen osztja szét az ország egész területén, így előre nem tudhatjuk, hogy melyik közjegyzőhöz kerül a beadványunk.

A magánszemélyek személyesen is benyújthatják igényüket, ebben az esetben ők választhatják ki, hogy a közjegyzők közül kit részesítenek előnyben.

Mire kötelez a fizetési meghagyás?

A fizetési meghagyást a közjegyző az adósnak fogja megküldeni és tartalmazni fogja, hogy ki és milyen összegre, miért nyújtotta be. Ezen túl egy felhívást is tartalmaz, hogy az adós a tartozást 15 napon belül fizesse meg a járulékokkal, kamattal és az eljárási költségekkel együtt.

Mi a helyzet, ha a fizetési meghagyásban szereplő követelés nem jogos?

Ebben az esetben az adós 15 napos határidő alatt ellentmondással élhet. Ha az adós időben élt ellentmondással, akkor az eljárás a bíróság előtt folytatódhat.

Az új fizetési meghagyással azonban érdemes esélyt adni a követelések behajtására.

Forrás: Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda
www.kocsis-iroda.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *