Hatott a görög injekció: belendült az euró, lejtőn a dollár

265 alatt

265 alatt

Szűk négy hét után újra 265 alatt található az euró/forint árfolyama, a kereskedők bíznak az EU adósságválságának a megoldásában, nő a kockázatvállalási hajlandóság, a piaci szereplők jobban érdeklődnek a rizikósabb befektetések felé – írja devizapiaci elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank elemzője.

Az ötéves magyar kötvény CDS felára május közepe óta a 250-es szint felett tartózkodik, így itt nem érzékelhető olyan mértékű optimizmus, mint a forint erősödésében. Ha Görögország lekerül a címoldalakról, és nem kerül a helyére más aggasztó hír, akkor jöhet a carrytrade hatásából eredő további mérsékelt forinterősödés és természetesen a nyári (baktériummentes) uborkaszezon.

A múlt héten, szerdán publikált ADP foglalkoztatottsági mutató gyenge számai már előre sejtették, hogy a májusi non-farm payroll adat sem lesz rózsás. Az agrárszektoron kívüli foglalkoztatottság az elmúlt hónapban 54 ezer fővel bővült csupán a 165 ezres piaci várakozásokhoz képest és ezzel a dollár lejtőre került a főbb devizákkal szemben, az euróhoz képest egy százalék feletti gyengülést volt kénytelen elszenvedni a zöldhasú. Az euró erősödésének a másik oka a körvonalazódó görög mentőcsomag.

A Der Spiegel patinás német hetilap szerint 100 milliárd eurós lesz a pakett, de a segítségként kapott pénz pontos feltételrendszere még nem ismert, június 20-a után sok minden kiderül. Az árfolyamokon és a görög CDS-feláron is látszik a javuló kilátás és az enyhülő nyomás.

Annak ellenére, hogy komoly eséllyel pont kerül (ideig-óráig) a görög adósságválságra a svájci frank nem gyengült a dollárhoz hasonló mértékben az euróhoz képest. A kis gyengülésnek is örülni kell, május 20-a óta nem járt 216 körül a frank/forint árfolyam. Érdemi elmozdulás leginkább akkor következhetne be, ha az ECB kamatot emelne az elkövetkező időszakban, míg az SNB nem.

Forrás: VG.hu
www.vg.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *