Jövő héten kiderülnek az új rokkantnyugdíj-szabályok

Hogyan változik a szabályozás?

Hogyan változik a szabályozás?

Az elfogadott jogszabályoknak megfelelően június 12-ig az államhoz kerül a nyugdíjpénztárak vagyona, a volt tagok 200-300 milliárdnyi reálhozam kifizetésére számíthatnak. A rokkantosítás új szabályairól a jövő héten dönt a kormány.

A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló törvények végrehajtásáról szóló kormányrendelet várhatóan a jövő héten kerül kihirdetésre – közölte Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a tárca online sajtótájékoztatóján.

A pénztáraknak 2011. június 12-éig kell átadniuk a vagyont az Alap számára. A reálhozam konkrét összege egyelőre nem ismert, számítások szerint megközelítőleg 200-300 milliárd forintra tehető, a tárca előzetes számítása szerint A pénztárak által átadott portfólióban az állampapír aránya hozzávetőleg 50 százalék – ezeket a papírokat az államadósságkezelő megsemmisíti, így ezzel az államadósság egy csapásra 1300 milliárd forinttal csökkenhet. (Az államadósság értéke április végén 20552 milliárd forint volt – vagyis a GDP arányos mutató GDP négy százalékkal csökkenhet. A hatályos jogszabályok szerint az átadott eszközöket értékesítenie kell az Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak.

A helyettes államtitkár szerint a kormány a jövő héten tárgyalja meg a rokkantsági ellátások rendszerének felülvizsgálatáról szóló előterjesztést. Ezt követően kerülhet sor a törvényjavaslat országgyűlés részére történő benyújtására. A törvényjavaslatot a Széll Kálmán terv szerint júliusig kell elfogadnia – ez az ütem már csak akkor tartható, ha az előterjesztést gyorsított eljárásban tárgyalja a Ház. Banai Péter Benő ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy a törvényjavaslat tárgyalásától és elfogadásától függetlenül a kormány saját hatáskörben kezdeményezheti a jelenleg ellátásban részesülők felülvizsgálatát.

A kormány mind a Széll Kálmán Tervben szereplő 2012-es és 2013-as évekre vonatkozó intézkedésekről, mind a 2011. évi gyógyszerkassza megtakarításait érintő intézkedésekről döntött múlt héten. Az intézkedések kisebb részben bevétel-oldali lépéseket tartalmaznak (gyártói befizetés emelése, orvoslátogatói díj emelése) nagyobb részben a kiadások csökkentésére irányulnak (pl. nemzetközi referenciaárazás alkalmazása, generikus program alkalmazása, koleszterinszint csökkentő gyógyszerek támogatásának felülvizsgálata) – közölte a gazdasági tárca arra a kérdésre, hogy a tervezett 120 milliárd forintos kiadáscsökkentéshez milyen további intézkedések kellenek. A válasz szerint az eddig elfogadott intézkedések elegendőek lennének a gyógyszerkassza kiadásainak 25 százalékos csökkentéshez.

Forrás: NAPI.hu
www.napi.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

2 hozzászólás “Jövő héten kiderülnek az új rokkantnyugdíj-szabályok”

  1. Adamik Éva szerint:

    Kedves Főemberek! Jövőre nézhetnek a rokkantak majd ha nem kapnak emelést,mivel ezt írták. Igy is nehéz megélni ebből nemhogy még el is vesznek jövőre, alig kapunk majd valamit. Sajnos még nem is emelnek!!! Az igazság odaát van!!

  2. Gil szerint:

    Sajnos nem mindenki kap nagy pénzt. Ha jövőre a rokkant nem kap majd emelést! Igazából mehet majd a “házakba énekelni!!!!

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *