Az ajánlati kötöttségről

Ha mi szeretnénk, vagy velünk szeretnének szerződést kötni, fontos tudnunk mi is az az ajánlati kötöttség, mely esetekben és mennyiben vonatkozik ránk.

A szerződés a felek kölcsönös és egybehangzó nyilatkozatával jön létre és ezt a szerződéskötés során az ajánlat és annak elfogadása jelentik.

Mi az ajánlat?

Ez egy megállapodást kezdeményező nyilatkozat, amely a lényeges szerződési elemeket tartalmazza, azaz, hogy miben, milyen feltételekkel szeretnénk megállapodni. Tükröznie kell ezentúl azt is, hogy elfogadás esetén a nyilatkozó magára nézve kötelezőnek ismeri el, vagyis ajánlatát be fogja tartani.

Mit jelent ez az ajánlati kötöttség? Az ajánlattevő az ajánlat megtétele után bizonyos ideig állni köteles az ajánlatát, azaz az ajánlatban szereplő feltételeit sem változtathatja meg.

Nem mindegy azonban, hogy maga az ajánlattétel milyen körülmények között valósul meg. Gondoljunk csak bele, hogy nap, mint nap kapunk ajánlatokat, és ezek a lekülönbözőbb formában jutnak el hozzánk. Van, akivel személyesen találkozunk, van, akivel telefonon beszélünk, és persze vannak olyan ajánlatok is, amelyek levél útján jutnak el hozzánk. A mindennapi életben persze számunkra ezek nem jelentenek nagy különbséget, hiszen a lényeg, hogy az ajánlat eljusson hozzánk. A jog azonban különbséget tesz ezek között, ugyanis különböző értesítési módokhoz különbözőek az ajánlati kötöttség feltételei is.

Nézzük először a személyes találkozó esetét. Ha ilyen formában tesznek nekünk ajánlatot, és azt nyomban nem fogadjuk el, akkor az ajánlati kötöttség megszűnik. Mit is jelent ez?! Azt, hogy a számunkra 5 perccel ezelőtt megvételre felajánlott autó másnak eladható, illetve ha később mégis szeretnénk megvenni azt, akkor számunkra teljesen eltérő, új feltételek szabhatók. Ennél az esetnél még fontos azt megemlíteni, és azzal tisztában lenni, hogy amennyiben viszont elfogadjuk az ajánlatot, akkor a szerződés azon nyomban létrejön.

A másik eset a levélváltás, tehát amikor az ajánlattétel nem személyesen történik. Ilyenkor az ajánlattevő elküldi számunkra a levelet, és az ahhoz való kötöttsége addig él, amíg válaszunkat meg nem kapja. Természetesen nem köteles időtlen-időkig várni, pontos határidő a törvényben nincs meghatározva, de a rendes körülmények között történő levélváltásra elegendő időnél többet ez semmiképpen sem jelenthet. Ebben az esetben akkor jön létre a szerződés, ha az elfogadó nyilatkoztunk az ajánlattevőhöz postafordultával megérkezik.

Forrás: Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda
www.kocsis-iroda.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *